BCE menține dobânda de referință la un nivel record

fde07978f932ccaeceadb2f77273b712

Nici un fel de surprize în cazul dobânzilor practicate de Banca Central Europeană de la Frankfurt. Aceasta menține rata dobânzii cheie la un nivel record de 0,0%. Nu se întrevede un sfârșit pentru programul de cumpărare de obligațiuni, este de părere președintele instituției, Mario Draghi.

Bance Central Europeană (BCE) își menține fără drept de apel politica monetară. Autoritatea monetară pătrează dobânda de referință pentru spațiul euro la zero procente, dobândă la care băncile comerciale pot să se aprovizioneze cu capital proaspăt de la banca centrală. Acest lucru a fost anunțat de BCE în închierea unei reuniuni a consiliului ce a avut loc la Frankfurt am Main. Dacă băncile parchează banii care îi au în plus la banca centrală, ele trebuie să plătească dobânzi punitive de 0,4% pe an.

BCE a reafirmat, de asemenea, păstrarea programului său de achiziție obligațiuni cu valoare de miliarde de euro până cel puțin în martie 2017. Astfel conjunctura pozitivă și inflația din zona euro vor putea fi susținute. Președintele BCE, Mario Draghi, a spus de asemenea că, consiliul nu ar fi discutat în cadrul reuniunii despre o posibilă întrerupere a programului de achiziție obligațiuni. El a confirmat de asemenea disponibilitatea băncii centrale spre continuarea politicii sale monetare, până ce inflația se menține stabilă.

În același timp președintele băncii centrale a oferit informații cu privire la reuniunea consiliului ce va avea loc în decembrie. BCE va prezenta atunci prognozele actuale cu privire la conjunctură și inflație. Observatorii se așteaptă ca autoritatea monetară să prelungească atunci programul de achiziție obligațiuni chiar și după martie 2017. Draghi spune că nimeni nu își dorește o întrerupere bruscă a acestui program.

Cu toate că inflația a crescut în luna septembrie în întregul spațiu euro la cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, ea este cu 0,4% sub obiectivul fixat de BCE, de fix două procente. Pe termen lung prețurile mici sau în scădere reprezintă un risc pentru conjunctură: companiile și consumatorii pot să își amâne investițiile pentru că vor să aștepte prețuri mai mici. Draghi estimează cu toate acestea că inflația se va majora. Iar prețurile se vor majora treptat în următoarele luni. Italianul a declarat recent la Washington că scumpirile vor ajunge în grafic pe la sfârșitul anului 2018 sau la începutul anului 2019.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EZB-haelt-Leitzins-auf-Rekordtief-article18900481.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 46 = 56