BCE reduce achizițiile de obligațiuni la jumătate

Este oare o schimbare de politică monetară? La Frankfurt autoritățile monetare anunță, prin intermediul directorului BCE, Mario Draghi, o renunțare la inundația de bani practicată în ultimii ani: banca centrală reduce ritmul achizițiilor sale de obligațiuni. Euro și indicele german DAX reacționează puternic.

Schimbare de curs în cazul Băncii Central Europene (BCE). Banca centrală va reduce semnificativ volumul controversatelor achiziții de obligațiuni, în special în Germania. Din luna ianuarie 2018 doar 30 de miliarde de euro pe lună vor fi investiți în hârtii de valoare, în loc de 60 de miliarde cât era volumul anterior.

În același timp autoritățile monetare au prelungit programul de achiziție cu alte nouă luni. Campania de majorare a inflației în valoare de mai multe sute de miliarde de euro va dura cel puțin până la finalul lunii septembrie 2018. Până la finalul anului banca centrală va pompa prin intermediul achizițiilor de obligațiuni alte 60 de miliarde lunar în circuitul monetar.

Pe piețe anunțul a provocat agitație. Măsura de limitare a politicii monetare și prelungirea programului a fost așteptată de experți exact în această formă. Moneda euro a reacționat puternic, cursul de închidere al monedei comune s-a prăbușit, scăzând sub valoarea de 1,18 dolari. Pe piața bursieră indicele DAX a crescut brusc peste pragul de 13.000 de puncte.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EZB-halbiert-Anleihenkaeufe-article20103623.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1