BCE va lansa un nou stimulent economic

_88659603_gettyimages-506028570

Banca Centrală Europeană este de așteptat să anunțe măsuri suplimentare pentru a stimula economia zonei euro, dupa întâlnirea de joi a consiliului de administrație. Inflația a continuat să scadă, exercitând o presiune asupra președintelui BCE, Mario Draghi să ia măsuri de stimulare. Rata anuală a inflației în prezent se ridică la minus 0,2% – sub obiectivul băncii de sub 2%.

BCE este de așteptat pe scară largă să reducă rata de depozit pentru fonduri la băncile comerciale în teritoriu negativ. O astfel de mișcare este menită să încurajeze băncile să împrumute mai mulți bani și să stimuleze activitatea economică. Rata de depozitare a fondurilor la băncile comerciale se ridică la minus 0,3%, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească pentru a depozita bani la BCE, dar pot fi tăiate la minus 0,4% sau chiar minus 0,5%.

Rata negativă este considerată ca fiind o mișcare drastică și experimentală, care arată cât de departe este BCE de atingerea obiectivului de inflație. BCE ar putea extinde, de asemenea, programul său de cumpărare obligațiuni, cunoscut sub numele de relaxare cantitativă.

http://www.bbc.com/news/business-35767221

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 38 =