Belgia deblochează conturile confiscate din Rusia

_83734184_khodnewindexafp

Belgia deblochează conturile confiscate din Rusia

Conturile ruseşti înghețate de Belgia într-o mișcare condamnată de Moscova au fost deblocate, anunţă ministrul de externe al Belgiei. Activele au fost confiscate într-o mișcare declanșată de o hotărâre judecătorească pe desfinţarea companiei petroliere Yukos.

În luna iulie 2014, o curte de arbitraj internațional a declarat că oficialii ruși au manipulat sistemul juridic pentru a falimenta Yukos. Yukos a fost preluată de o firmă de stat rusească. Fostul său șef, Mihail Hodorkovski, a fost de asemenea închis. Anul trecut Rusia a trebuit să plătească acționarilor Yukos 50 de miliarde de dolari, în compensație, după căderea firmei.

Răspunzând la confiscarea activelor, președintele rus Vladimir Putin a declarat că va “apăra interesele pe calea justiției”. Ambasadorul Belgiei la Moscova a fost convocat la Kremlin, și a declarat că actul de confiscare a activelor a fost “un act ostil în mod deschis”, care “încalcă grosolan normele recunoscute ale dreptului internațional”.

Franța a confiscat, de asemenea, conturile de stat ruseşti în aproximativ 40 de bănci, împreună cu mai multe cladiri, însă nu se ştie dacă aceste active vor fi, de asemenea, deblocate.

http://www.bbc.com/news/world-europe-33214456

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3