Berlin pierde tilul de capitală a start-up-urilor

24564803

Investitorii au investit în prima jumătate a anului mai puțini bani în start-up-uri germane. În interiorul Germaniei se află capitala fondării de firme, deși concurența din Europa începe să se reorienteze. Nici măcar votul Brexit nu schimbă cu nimic situația.

Scena germană a fondatorilor de firme a investit în prima jumătate a acestui an mai puțini bani în runde de finanțare decât în aceeași perioadă a anului precedent. De la două miliarde de euro sumele au ajuns la 957 de milioane de euro, deci o reducere la mai puțin de jumătate, ne arată “Start-up-Barometer” întocmit de firma de cercetări și consultanță, Ernst&Young, care se bazează pe o analiză a investițiilor cu capital de risc în Europa. În același timp numărul rundelor de finanțare a crescut însă cu 60%.

La jumătatea anului Berlinul a pierdut tilul de capitală europeană a start-up-urilor. În prima jumătate a anului orașul a atras investiții de doar 520 de milioane de euro. Londra se situează la peste un miliard de euro, Stockholm la aproximativ un miliard, iar Parisul la 673 de milioane. Astfel că toate aceste capitale europene depășesc la mare distanță capitala germană. Anul trecut Berlinul depășea Londra cu un total de 1,5 miliarde de euro atrași din partea investitorilor.

În prima jumătate a anului 2015 Berlinul a profitat de rundele de finanțare unice și neobișnuite organizate în special de incubatorul de start-up-uri, Rocket Internet. Aceștia s-au implicat anul trecut în investiții germane cu capital de risc și au atras deja din anul 2014 capital proaspăt, cu ocazia listării lor la bursă. Dacă se elimină finanțarea substanțială a acestei companii, în valoare de 173 de milioane de euro, suma de finanțare tot adună 787 milioane și astfel se apropie mai mult de totalul adunat în acest an.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/wirtschaft_startupnews/Berlin-verliert-Titel-als-Start-up-Hauptstadt-article18437581.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − 56 =