BERLINALA 2017: Filmul satiric “The Party” smulge râsete participanților la festival, privind Brexit-ul

Filmul britanic ”The Party”, o satiră cinică despre politică și idealurile unui grup de prieteni, a smuls luni râsete participanților la cea de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, relatează AFP.

”The Party” este o privire lejeră și în același timp tandră asupra stării Marii Britanii, o Mare Britanie într-un fel fracturată, a declarat realizatoarea Sally Potter, la prezentarea filmului său în fața presei.

Filmat în doar două săptămâni — inclusiv în cea în care Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană — filmul a reușit să smulgă râsete publicului grație conținutului său politic, actorilor și dialogurilor bine cizelate.

Pe plan estetic, ”The Party” beneficiază de un superb suport în alb și negru care scoate în evidență locul actorilor și lasă spațiu foarte mare muzicii, al 8-lea personaj al filmului.

Janet (Kristin Scott Thomas) este numită ministru al sănătății într-un cabinet fantomă, lucru pe care l-a așteptat de o viață întreagă, și pentru a sărbători momentul organizează o petrecere cu prietenii cu câteva ore înainte de preluarea postului.

Invitații vin unul după altul, mai ales prietena sa April (Patricia Clarkson), și partenerul ei de origine germană, interpretat de elvețianul Bruno Ganz.

Însă soțul lui Janet (Timothy Spall, cunoscut din saga ”Harry Potter”) pare incapabil să se bucure și sfârșește prin a spune ce are pe suflet. Mărturisirile se succed, iar mica petrecere ia o turnură tragi-comică.

Critică a lumii burgheze și a pierderii de idealuri, ”The Party” prezintă o lume în criză de repere care se manifestă atât în politică cât și în relațiile de cuplu.

“O situație din care a decurs, mai mult sau puțin, Brexit-ul”, este de părere Sally Potter, una din cele patru regizoare care au un film în competiția ediției de anul acesta a Berlinalei.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Liviu Tatu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =