Berlinul are un cuvânt de spus

img_0386
Aproape 9 miliarde de euro măsoară gaura din bugetul băncii italiene Monte dei Paschi di Siena. Guvernul de la Roma vrea să intervină salvator. Dar Ministerul Finanțelor din Germania insistă asupra respectării regulamentelor UE.

Ministerul Federal de Finanțe vede cu ochi critici planurile guvernului italian de salvare a băncii Monte dei Paschi di Siena. Se insistă pe respectarea procedurilor convenite la nivelul Uniunii Europene.

Banca Central Europeană și Comisia UE trebuie să verifice în mod consecvent și să se asigure că regulamentele europene sunt respectate de autoritățile italiene, spune un purtător de cuvânt al Ministerului Finanțelor. O recapitalizare prevăzătoare a băncilor prin forțe guvernamentale se poate efectua doar dacă este vorba despre o soluție la evenimente extraordinare.

Chiar și atunci prima data trebuie să se apeleze la proprietari și creditorii de rang înalt, a mai adăugat acesta. Banca cu probleme trebuie să fie totuși o instituție solvabilă. Mijloacele bugetare nu trebuie să fie folosite pentru acoperirea unor pierderi previzibile. Nu există nici o excepție de la această regulă.

Monte dei Paschi este amenințată cu prăbușirea, datorită presiunii exercitate de muntele de datorii al instituției. BCE estimează lipsa de capital a băncii la circa 8,8 miliarde de euro.

Guvernul de la Roma a constituit înainte de Crăciun un fond în valoare de 20 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar italian, care ar fi folosit în primul rând pentru salvarea acestei bănci. Planurile italienilor sunt deja criticate de directorul Asociației Economiștilor Germani, Christoph Schmidt și mai mulți politicieni germani.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Berlin-mosert-ueber-Italiens-Rettungsplan-article19426866.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =