Berlinul trimite tancuri Leopard către Lituania

b399b516b5185bd35c4a8ae65b9f8ee6

În cadrul celui mai mare program de înarmare al NATO de la Războiul Rece și până în prezent, Germania trimite pe lângă câteva sute de soldați și panzere de tip Leopard II către Lituania. Acest lucru este de natură ca o presiune și mai mare pe relațiile deja tensionate cu Rusia.

Armata federală germană va deplasa tancuri de luptă de tip Leopard II către Lituania, împreună cu câteva sute de soldați. După cum a confirmat un purtător de cuvânt al Ministrului Apărării, sistemele grele de apărare sunt o parte din programul de apărare prin care se dorește aducerea de trupe germane anul viitor către țările membre NATO care au graniță comună cu Rusia.

Decizia de a muta și tancuri împreună cu cei 600 de soldați către Lituania este semnalul clar că Germania ia în serios posibilele amenințări ce ar putea să apară pentru aliații din est. În special statele baltice și Polonia sunt țări care se simt amenințate încă de când Rusia a anexat în 2014 peninsula ucrainiană Crimeea.

Pentru relațiile dintre Berlin și Moscova anunțul mutării de trupe ar putea reprezenta un obstacol suplimentar în calea dialogului deschis. Rusia a criticat deja aspru decizia fundamentală de astă vară a NATO de a-și întări prezența militară în estul alianței. Ministrul de Externe al Rusiei a declarat că NATO își concentrează forțele armate în regiuni care nu prezintă nici un fel de pericol iminent și insistă să „demonizeze” Rusia pe scena internațională.

http://www.n-tv.de/politik/Berlin-schickt-Leopard-Panzer-nach-Litauen-article18944096.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 17