BHP se pregateste de proces

_86857336_030197166-1

Gigantul minier BHP se pregătește pentru un proces de 5, 2 miliarde de dolari din partea guvernului Braziliei pentru deversarea de la mina Samarco.

Compania va evalua cazul, anunțat de ministrul Mediului Braziliei în noaptea de vineri după ce a fost depus, a declarat un purtător de cuvânt al companie.
BHP şi-a luat “angajamentul de a sprijini Samarco in a reconstrui comunitatea”, a adăugat acesta.

Guvernul Braziliei a declarat că va da în judecată operatorul minier Samarco, co-deținut de BHP și producătorul de minereu de fier brazilian Vale. Procesul va fi depus luni, în conformitate cu procurorul general Luis Adams. Cel puțin 13 persoane au murit și un sat a fost distrus la rupearea barajului minier la începutul acestei luni.

BHP și Vale a anunțat un fond de urgență, vineri, pentru a ajuta la repararea râului Rio Doce, dar nu a dezvăluit dimensiunea fondului. “Costul total al daunelor nu a fost calculat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al BHP. Ruperea barajului a dus la milioane de tone de nămol și deșeuri care s-au scurs în râu și la 500 km în Oceanul Atlantic.

Compania a fost de acord săptămâna trecută să plătească guvernului brazilian 260 milioane de dolari în compensație, și a fost deja amendată cu 66.3 milioane de dolari de către agenția braziliană de mediu IBAMA. BHP a declarat că apele reziduale din baraj, un produs de extracție de minereu de fier, cunoscut sub numele de decantare, nu prezintă nici un pericol pentru oameni.

http://www.bbc.com/news/business-34957526

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =