Biblioteca Vaticanului începe digitalizarea

20540529

Este un proiect istoric, care va dura ani de zile: biblioteca de la Vatican începe digitalizarea documentelor sale. Marele efort este recompensat tot mai mult cu descoperiri spectaculoase.

Procedura este dureros de lentă, care merge dincolo de diferența bine și rău, însă recompensa este considerabilă: decizia de a digitaliza Biblioteca Apostolică a Vaticanului va crea cea mai spectaculoasă colecție de cărți vechi din lume. Biblioteca papală fondată în anul 1451 găzduiește comori precum copia din anul 1600 a “Eneidei”, sau cel mai vechi exemplar al Evangheliei după Luca, precum și pagini din Divina Comedia a lui Dante, ilustrată de Boticelli. De câțiva ani sunt în desfășurare diferite proiecte de modernizare pentru venerabila bibliotecă, chiar și o colaborare cu Universitatea din Heidelberg.

Concernul japonez de IT, NTT Data, a fost însărcinat în 2014 cu digitalizarea a fix 3000 de manuscrise. Există și biblioteci mai mari în lume, dar din punct de vedere al operelor inestimabile care sunt depozitate la Vatican, aceasta este cea mai importantă bibliotecă din lume, spune conducătorul de proiect de la NTT, Antonio Massari. Unele bijuterii au fost deja postate pe internet, cum ar fi manuscrisele grecești din domeniul matematicii, opera “Elemente” a lui Euclid din secolul 9.

Potrivit lui Massari vor mai exista cu siguranță numeroase surprize. De fapt, în cazul a aproape 80% din manuscrise nu știe nimeni exact ce conțin acesta. Multe dintre ele au fost donate Papei de către familii nobile romane, în urmă cu multe secole. Massari este de părere că într-o zi s-ar putea descoperi un manuscris care să schimbe istoria.

http://www.n-tv.de/wissen/Vatikanbibliothek-beginnt-Digitalisierung-article18658366.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − 83 =