Pomana porcului, în Cetatea Oradea, pentru cei care apreciază mâncărurile tradiționale

img_0111

Orădenii care apreciază tradițiile și mâncărurile românești au participat sâmbătă la Pomana Porcului, în Cetatea Oradea, de unde și-au cumpărat cele mai proaspete bucate, gătite după rețetele tradiționale.

‘Evenimentul acesta, Pomana porcului, este gândit în două sâmbete, în 10 și 17 decembrie, în cadrul Târgului de Crăciun ce are loc în Cetatea Oradea. Pentru azi au fost sacrificați trei porci, dintre care doi au fost pregătiți cu o zi înainte pentru a putea oferi deja unele preparate tradiționale, iar unul a fost pregătit azi dimineață la fața locului pentru a da ocazia copiilor să vadă cum arată o carcasă de porc, cum se porționează și la ce mâncare se pretează fiecare’, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Martin, directorul hotelului din Cetate.

Echipa de bucătari și ospătari a adus în fața oaspeților o ofertă culinară tradițională de Ignat foarte bogată: jumări, toroș, sarmale, caltaboși, cârnați proaspeți și prăjiți, tobă, ciolan fiert, cotlete și ceafă la grătar, costițe condimentate.

Cei care le-au degustat pe loc, îmbiați de mirosurile plăcute din ceaun și de la grătar, le-au putut savura alături de o cană de vin fiert.

Evenimentul Pomana porcului face parte din festivalul “Crăciunul în Cetatea Oradea” care constă într-o serie de activități ce aduc aminte de tradițiile de Ignat, un vechi obicei din popor legat de ritualul pregătirii meselor îmbelșugate de Crăciun.

Potrivit organizatorilor, “Pomana porcului” încearcă să readucă în atenția orășenilor vechile obiceiuri și practici pe care străbunii le practicau din moși-strămoși.

În credința populară, diferite organe sau părți din carnea porcului tăiat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor: cu untura de porc negru se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri, iar cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deocheați.

Pe de altă parte, în acest weekend cei care trec pragul Cetății Oradea pot participa la mai multe concerte de colinde, dar și la lecturi publice, ateliere pentru copii și proiecții de filme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =