Bila alba, guvernul vrea o banca de dezvoltare pentru creditarea proiectelor europene

Build bank 

Guvernul ar putea sa infiinteze, in prima jumatate a anului 2015, o banca de dezvoltare, pentru creditarea beneficiarilor care deruleaza proiecte europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. MFE urmeaza sa initieze in perioada urmatoare si reforma sistemului general de achizitii publice, avand in vedere inclusiv institutiile de remedii, a mentionat ministrul.

“Sunt discutii avansate pentru crearea acelei banci de dezvoltare, banca pe care eu cred si sper sa o putem vedea infiintata in primul semestru al acestui an. Infiintata in sensul de a functiona. (…) Va fi foarte utila pentru ca, pe de o parte, statul poate sa lucreze in mod direct cu aceasta institutie, pe de alta parte beneficiarii vor avea cu adevarat un vehicul util in tot ceea ce inseamna plati, imprumuturi, absolut tot ce tine de partea de finantare a unui beneficiar fie public, fie privat”, a declarat Teodorvici intr-un interviu publicat luni de Agerpres. El a explicat ca lucreaza impreuna cu ministrul Finantelor, Darius Valcov, pentru infiintarea noi banci de dezvoltare, purtand discutii in acest sens cu banca de comert exterior a statului, Eximbank.

“Se merge pe discutia cu cele doua banci de stat, Eximbank sau CEC Bank, mai mult pe partea de Eximbank. Impreuna cu domnul ministru Valcov lucram la aceasta idee si sper ca undeva in primul semestru al acestui an sa putem sa vorbim de o astfel de institutie financiar-bancara in Romania”, a mentionat Teodorvici. O alta masura dorita de Eugen Teodorovici este crearea unui cont comun in care sa fie virati banii nationali pentru proictele europene gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Dar mai mult gasiti dupa zambet.

——————————————————————————————————————–

regular_smile…..tare-s curios cum o sa scoata aceasta hotarire, daca vor apuca…

Doctorul catre pacient

:
– Cum sunt noile supozitoare pentru insomnie ?


– Remarcabile, d-le doctor, nici nu apuc sa scot degetul !

——————————————————————————————————————–

“Cea de-a doua zona este de a crea la nivelul administratiei un cont unic, sa nu mai punem banii necesari derularii proiectelor europene prin diverse ministere. Cream un singur cont la nivelul MFE si care se debiteaza de cele trei structuri cu rol de management, ministerul nostru, cel al Dezvoltarii si cel al Agriculturii. Acolo sunt practic toate sumele trecute, inclusiv zona de TVA, de cofinantare. Pe masura ce el se utilizeaza, se micsoreaza, noi intram aproape lunar in Guvern cu imprumuturi din trezorerie pentru a realimenta acest cont. Este o simplificare radicala a acestui sistem”, a mai declarat Teodorvici, in interviul publicat luni de Agerpres. De asemenea, in achizitiile publice, Teodorvici intentioneaza sa sparga actuala legislatie (ordonanta 34/2006) in patru legi separate, care sa reglementeze “achizitiile clasice”, concesionarile de stat, utilitatile publice si institutiile de remedii, cum este Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor.

“S-a decis ca vom avea patru acte normative distincte, respectiv o lege care se va adresa achizitiilor clasice, a doua pe partea de concesiuni, a treia pe utilitati publice si a patra – remedii”, a spus Teodorovici. Acest proces de legiferare ar urma sa se concretizeze in proiecte de acte normative care sa fie initiate de MFE in iunie 2015, pentru a fi trecute apoi in consultare cu partenerii sociali, pentru ca din ianuarie 2016 sa poata intra in vigoare. In plus, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiztiilor Publice (ANRMAP), din subordinea premierului Ponta, in februarie, ar urma sa fie unificata cu Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), din subordinea Ministerului Finantelor Publice.

—————————————————————————————————————————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 2