Bilioane de dolari în paradisuri fiscale

Cele mai mari 50 de companii americane depozitează anual peste 1,5 bilioane de dolari în paradisuri fiscale, într-un mod perfect legal. Iar concerne precum Netflix, Facebook sau General Electric mai plătesc bani și fiscului.

Companiile americane injectează, potrivit unui studiu al organizației de dezvoltare Oxfam, sume gigantice în fiecare an. Cele mai mari 50 de concerne americane au depozitat în 2015 cu ajutorul subsidiarelor fix 1,6 bilioane de dolari (1,5 bilioane de euro) în paradisuri fiscale. Suma corespunde produsului intern brut al Canadei.

În loc de rata de impozitare generală în SUA de 35%, firmele cercetate au plătit doar circa 25,9% din profit, mulțumită diverselor lacune din lege. Problema afectează nu doar Statele Unite, spune expertul fiscal de la Oxfam, Tobias Hauschild. În interiorul concernelor multinaționale evaziunea fiscală a devenit sport național.

Artificiile fiscale sunt perfect legale: lacunele din lege permit concernelor să reducă la maxim contribuțiile la fondurile de asigurări sociale, critică cei de la Oxfam. Organizația cere ca, companiile din toată lumea să fie obligate la transparență fiscală și să se impună sancțiuni paradisurilor fiscale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Firmen-bunkern-Billionen-in-Steueroasen-article19792035.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 8 =