BMW prezintă scooter-ul viitorului

BMW vrea să ne ofere scooter-ul viitorului printr-un motor electric și conectivitate permanentă la rețea. Prin E-Scooter Concept Link, prezentat vinerea trecută, concernul de la München vrea să aducă în discuție problema mobilității urbane.

BMW va oferi în viitor pentru traficul urban vehicule pe două roți complet electrice și conectate la rețea. La Comer See compania a prezentat vineri un studiu futuristic pentru un scooter electric, care este permanent conectat la ceea ce se întâmplă în jurul său și transmite informațiile conducătorului, putând să schimbe în timp real, spre exemplu, informații și date cu celelalte vehicule participante la trafic. Vehiculul a fost prezentat cu ocazia evenimentului clasic Concorso d’Eleganza Villa d’Este și reprezintă “întruchiparea viitorului prevăzut de BMW pentru motociclete destinate mediului urban”.

„Concept Link“, cum a fost poreclit studiul, ar trebui, după cuvintele lui Stephan Schaller (director al diviziei BMW pentru motociclete), să ducă la o plăcere nelimitată de a conduce, în condiții de securitate sporită. Schaller nu a dorit însă să menționeze când va sosi pe piață întruchiparea acestui concept. Cu toate acestea, în spatele studiului stă o idee foarte bine pusă la punct, a mai adăugat el în discurs. În perioada următorilor 3-8 ani se vor petrece foarte multe în acest domeniu.

Informații precum viteză, instrucțiuni de la sistemul de navigație și starea bateriei nu vor fi afișate pe instrumente convenționale de bord ci direct pe scutul de vânt al motocicletei, ghidonul putând fi folosit pentru infotainment, conectivitate sau planificare de trase. Conexiunea dintre vehicul, șofer și mediul încojnjurător ar putea fi atât de strânsă, spun cei de la BMW, încât scooter-ul poate face legătura între data și destinația călătoriei, oferind șoferului, spre exemplu, o listă cu melodii potrivite. Scooterul va fi extrem de inteligent, menționează directorul de design de la BMW, Edgar Heinrich.

Parte din concept este conexiunea dintre șofer și scooter prin intermediul îmbrăcămintei. Aici există un potențial enorm de îmbunătățire, prin sporirea siguranței, comfortului, funcționalității și experienței de condus. Prin intermediul unor costume prevăzute cu senzori scooter-ul ar putea să monitorizeze situațiile periculoase prin care trece șoferul și să ofere feedback prin vibrații, spre exemplu atunci când șoferul conduce cu viteză prea mare sau se înclină prea mult în viraje. Compartimentul de bagaje al ConceptLink prevede o ușă glisantă sub șa, care se poate deschide și închide printr-o mișcare efectuată pe brațul hainei de motociclist. Pentru interacțiunea dintre vehicul și costumația șoferului există deja numeroase idei, precum echiparea costumelor de motociclist cu lumini de oprire sau semnalizare, conectate la comenzile motocicletei.

http://www.faz.net/aktuell/technik-motor/auto-verkehr/so-stellt-sich-bmw-den-scooter-der-zukunft-vor-15033455.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 81 =