Boala ficatului gras pe bază non-alcoolică (sau prescurtat în engleză – NAFLD) reprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul ficatului și reprezintă o afecțiune care nu are legătură cu consumul de alcool. Debutează cu simple acumulări de grăsime asupra ficatului și poate progresa către ciroză hepatică, afecțiune care amenință viața pacienților. Această afecțiune prevede apariția de țesuturi cicatrizate iar organul nu mai are o funcționare corespunzătoare. NAFLD este cea mai comună formă de boală a ficatului în lumea dezvoltată.
În Statele Unite ale Americii cel puțin 30% din adulți și chiar 10% dintre copiii peste doi ani suferă de NAFLD. Cu obezitatea fiind o stare comună printre adulți, prevalența NAFLD s-a dublat în ultimele două decenii și ar putea depăși curând infecția cu hepatita C ca principala cauză pentru transplanturi de ficat în SUA.
NAFLD este un titlu nespecific care descrie diferite variațiuni ale bolii cu diferite nivele de severitate. În NAFLD simplă nu există simptome, doar steatoză, care este un exces de trigliceride în ficat. Până la 30% din oamenii care suferă de NAFLD vor progresa către steatohepatită non-alcoolică sau NASH, o formă severă de ficat gras caracterizată prin inflamare. Adesea nu există simptome aferente NASH, deși o parte din persoanele bolnave se plâng de oboseală sau discomfort în partea superioară dreaptă a abdomenului. Mulți oameni cu NASH vor dezvolta apoi fibroză sau cicatrizare a ficatului. Pe măsură ce fibroza progresează, ciroza se dezvoltă, iar acest lucru poate duce la deteriorarea cronică și progresivă a ficatului, cancer hepatic și deces.
NAFLD este mai comun în rândul oamenilor care suferă de obezitate sau diabet tip 2. Cel puțin jumătate din oamenii cu diabet tip 2 și aproximativ 90% din oamenii cu un indice al masei corporale de 35 sau mai mare suferă de o formă comună a NAFLD. Rezistența la insulină este comună printre pacienții care prezintă aceste condiții și este exprimată adesea ca și sindrom metabolic.
https://foodandnutrition.org/september-october-2017/non-alcoholic-fatty-liver-disease/