BOGATII INEGALE

  • STRASBOURG-EU-PARLIAMENTLagarde se plânge de distribuția inegală a bogăției

Potrivit șefei Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde economia mondială nu a trecut încă complet peste efectele crizei economice. Direcția este în general pozitivă, dar creșterea economică la nivel global este încă mică, prea fragilă și prea inegală. Perspectiva este încă plină de riscuri, conform declarațiilor lui Lagarde de miercuri seara de la Washington.

 

Deși în special în țările industrializate se va observa o îbunătățire economică semnificativă, creșterea la nivel mondial rămâne în urma posibilităților, declară directorul Fondului Monetar. FMI estimează că creșterea în producția economică globală se va situa în jurul valorii de 4%, în cazul în care nu vor apărea probleme grave. Printre riscuri se află inflația scăzută, care poate conduce foarte ușor și rapid la o deflație cu efecte negative catastrofale. Lagarde s-a plâns de asemenea că vor fi create mult prea puține locuri de muncă, iar creșterile salariale au ajuns doar în contul bogaților din 2009 și până azi.

 

Dezvoltarea pozitivă se va menține cu condiția ca băncile să păstreze măsurile economice adoptate în ultimii ani. Acestea ar putea să revină la politici monetare mai moderate doar în cazul în care au pus baze solide unei dezvoltări pe termen lung. Lucru ce este valabil și pentru Rezerva Federală a SUA, ce a achiziționat obligațiuni de miliarde de dolari pentru a sprijini economia, iar această campania nu ar trebui oprită brusc. În privința zonei euro, Lagarde s-a plâns că există o creștere inegală și o rată a șomajului mult prea mare. Reformele politice și de creditare, la care s-ar adăuga teste de stres, toate acestea ar putea ajuta uniunea monetară pe viitor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − = 31