Bolivia surprinde prin creștere mare

Bolivia surprinde prin creștere mare

Marea țară Brazilia este de fapt cea mai mare economie din America Latină. Dar acum un underdog fură atenția giganților. Președintele de stânga al Boliviei prezintă cele mai bune cifre de creștere economică de pe continent.

Bolivia este într-un fel o țară tragică. Prinsă între jungla amazoniană din Brazilia și deșertul chilian, ea este în mijlocul Americii Latine, dar se luptă cu izolarea, pentru că spre deosebire de majoritatea celorlalte state de pe continent aceasta nu are nici un fel de acces către Oceanul Pacific sau Atlantic. Țara se luptă din răsputeri cu analfabetismul, cu traficul de droguri și cu sărăcia în creștere. Dar acum principatul lasă în umbră chiar și puternicii lideri Brazilia și Argentina. În prezent mica țară socialistă cunoaște cea mai puternică creștere economică de pe continent.

Produsul intern brut al țării a crescut în ultimul an cu 5,5%, după cum a anunțat ministrul economiei Lui Acre. Bolivia este țara care a crescut în 2014 cel mai puternic în regiune, a spus acesta. Dar cu toate acestea economia țării nu este deosebit de mare, PIB măsoară abia 34 de miliarde de dolari americani. Brazilia are un produs intern brut de 2200 miliarde de dolari și reprezintă cea mai mare economie din regiune. Dar aceasta a fost capabilă de o creștere economică în anul ce a trecut de abia 0,3%. Economia Argentinei a scăzut cu 1,7% la 536 miliarde de dolari.

Deja din 2013 economia Boliviei a crescut cu același procent. Această creștere este efectul datorat politicii economice a președintelui Evo Morales. Există însă îndoieli cu privire la menținerea acestei creșteri. Șeful de stat ce are o orientare de stânga forțează creșterea economică în care el susține cererea prin proprile mijloace. Cum se întâmplă în majoritatea țărilor din America Latină, veniturile naționale depind foarte mult de exporturile de materii prime, în special gaze naturale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bolivien-ueberrascht-mit-hohem-Wachstum-article14403101.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3