E OFICIAL: UK IESE DIN UE – BREXIT vs BREMAIN scor 1-0. Boții de pe Twitter au manipulat alegerile Brexit, se preconizează o victorie a susținătorilor Brexit

Brexit-Twitter-Bots

Regatul Unit a votat pentru parasirea Uniunii Europene, rezultatul referendumului aratand ca britanicii au repudiat majoritatea elitelor din tara, elite care trebuie sa gestioneze acum cea mai mare lovitura pentru proiectul unitatii europene de la sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana acum, noteaza Reuters.

10.23 Premierul britanic David Cameron si-a anuntat demisia

10.16: Ministrul britanic de Externe: UK e un semi-outsider acum, Putin e optimist

10.07: Ministrul englez de Externe spune ca David Cameron va ramane premier (Reuters)

9.55 Reuniune de urgenta si la Guvern dupa Brexit – surse

9.53 Donald Tusk “In numele celor 27 de lideri va spun ca suntem hotarati sa ramanem uniti in numar de 27. Pana cand paraseste UE, In Marea Britanie se va aplica legislatia europeana, aici fiind vorba si de drepturi si de obligatii.

9.49 Reuniune de urgenta la Cotroceni din cauza Brexitului: Iohannis, Ciolos si Isarescu discuta cu liderii partidelor politice

09.35 Britanicii au votat joi in proportie de 51,9% pentru iesirea din Uniunea Europeana. 48,1% s-au exprimat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele definitive publicate vineri dimineata.

8.35 Estimări ale presei de la Londra arată că britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană. Tabăra pro-Brexit își va adjudeca 52% din sufragiile exprimate la referendumul organizat ieri. Susţinătorii rămânerii Regatului în spaţiul comunitar au convins majoritatea alegătorilor din Londra, Scoţia şi Irlanda de Nord. În schimb, comitatele engleze şi galezii au votat masiv pentru părăsirea UE.

Naționaliștii UKIP și-au proclamat victoria. Cerându-i demisia premierului David Cameron, liderul Nigel Farage a declarat că „23 iunie este ziua independenței noastre”. Aseară târziu, liderul guvernului de la Londra le-a mulţumit concetăţenilor care au votat, la referendumul organizat ieri, în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.

6.40 ”Mulţumesc celor care au votat pentru a păstra Marea Britanie mai puternică, mai sigură şi mai bună în Europa – aşa cum o fac şi miile de oameni care au participat la campania pro-UE pe întreg teritoriul ţării”, a scris liderul de la Londra pe contul său de Twitter. Reacţia lui David Cameron apăruse după un sondaj online care indica un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra proeuropeană.

1.23 Imediat după închiderea urnelor, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, au publicat o scrisoare prin care îi cer premierului David Cameron să rămână în fruntea executivului indiferent de rezultatele finale ale consultării populare.

Suspansul se va preluni până la centralizarea tuturor sufragiilor. Lira sterlină s-a depreciat masiv pe piețele financiare, în ultimele ore, de teamă că rezultatul referendumului organizat în Marea Britanie va fi unul pro-Brexit. Pentru prima dată după 1985, paritatea față de dolarul american a ajuns la 1,35. Implicațiile unui Brexit sunt necunoscute, potrivit analiștilor. BBC aminteşte că acesta a fost al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii. Campania electorală a celor două tabere a fost una dură, cu atacuri personale, şi îndoliată de asasinarea deputatei laburiste proeuropene Jo Cox, punctează The Telegraph.

Stirea se actualizează, dar sa vedem si cum s-a actionat pe online in campania BREXIT.

Sute de mii de tweet-uri cu tema Brexit au provenit nu din partea unor utilizatori umani, ci au fost postate de roboți de spam. Iar cei care folosesc în mod special astfel de instrumente sunt partizanii ieșirii din UE. Dar nu le merge se spunea.

Crecetătorii britanici au declarat în urma unei analize a mesajelor susținătorilor și adversarilor ieșirii Marii Britanii din UE că referendumul poate fi influențat semnificativ de boți de spam. Aceștia au descoperit că o treime din tweet-urile postate între 5 și 12 iunie cu această temă nu provin de la oameni, ci de la boți automați de spam.

Din 1,5 milioane de tweet-uri, care includ un hashtag cu referire la referendum, fix 54% erau pentru ieșirea din UE, 20% vorbeau despre menținerea țării în uniune, spun ambii cercetători Philip Howard de la Universitatea Oxford și Bence Kollanyi de la Universitatea Corvinus din Budapesta, declarații preluate apoi de “Pressetext.de”. Cele 500.000 de mesaje cu această temă au fost generate de aproximativ un procent din cei 300.000 de utilizatori Twitter ceea ce denotă faptul că, cel mai probabil, mesajele au fost generate de aplicații scriptate.

Partizanii Brexit utilizează programe de tip Bot pentru a face o propagandă politică de amploare mai mare. Potrivit rezultatelor obținute de cercetători, boții care militează pentru ieșirea țării din UE postează de trei ori mai multe rezultate în căutări decât aplicații similare ale opoziției. Cercetătorii își fac griji cu privire la o posibilă sporire semnificativă a activității acestor aplicații, la scurtă vreme înainte de alegeri. Mulți boți intrau în funcțiune cu 36 de ore înainte de alegeri, pentru a răspândi cantități masive de mesaje de dezinformare, subliniază Howard.

http://www.n-tv.de/technik/Twitter-Bots-manipulieren-Brexit-Wahl-article18015526.html

One thought on “E OFICIAL: UK IESE DIN UE – BREXIT vs BREMAIN scor 1-0. Boții de pe Twitter au manipulat alegerile Brexit, se preconizează o victorie a susținătorilor Brexit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =