BP raportează o reducere masivă a profitului

96c2bdeb95a5a127245311b0a7c8db09Prețurile reduse la petrol au pus mare presiune pe gigantul petrolier BP. Britanicii sunt deja pe drumul către economisire și vor să dea afară mii de oameni. În același timp compania reduce din investițiile planificate. Acționarii însă nu sunt mulțumiți.

Rezultatele concernului petrolier BP urmăresc îndeaproape evoluția prețului la petrol. Pentru trimestrul patru al anului 2015 compania a anunțat o pierdere în valoare de miliarde datorită costurilor ridicate cu amortizarea și adaugă că va fi nevoită să dea afară mii de oameni. Investitorii sunt îngroziți, iar cursul acțiunilor este în scădere.

Cifrele extrem de negative pentru compania londoneză sunt dovezi ale consecințelor pe care le au prețurile la petrol, care se află într-o cădere liberă de 20 de luni consecutive. Acestea au anulat profiturile și reduc masiv valoarea activelor companiei.

Prețul pentru brandul de referință Brent a fost în trimestrul patru in medie de 44 de dolari pe baril, ceea ce reprezintă o reducere de 40% față de aceeași perioadă a anului precedent. Chiar și în primele săptămâni ale noului an reducerile de preț s-au păstrat. Nu se poate spune exact când se va termina această situație de supraofertă pe piață.

În raportul trimestrial BP a specificat o pierdere în cazul costurilor de înlocuire de 2,2 miliarde de dolari, după 969 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului precedent, o cifră comparabilă cu profitul net al companiilor americane. În total BP a înregistrat un rezultat extrem de nefavorabil, o pierdere de 5,2 miliarde de dolari. În anul 2014 concernul încă mai câștiga 8,1 miliarde de dolari. Cheltuielile din trimestrul patru, în special cele cu amortizarea afacerilor de explorare și cercetare, dar și costurile de restructurare, s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari.

Concernul se axează pe reduceri de costuri și vrea ca până în anul 2017 să reducă 3000 de locuri de muncă din domeniile rafinării și marketing. La mijlocul lunii ianuarie BP a anunțat deja reducerea a 4000 de joburi în domeniile explorare și producție.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/BP-verzeichnet-massiven-Gewinneinbruch-article16909116.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − = 83