Brațele robotice de la Google impresionează

Google-Greifroboter

Roboții industriali pot să efectueze anumite sarcini doar în cazul în care mișcările lor au fost programate anterior. Google face însă altceva în laboratoarele sale, acolo mașinăriile învață singure să împacheteze. Cum fac asta se poate vedea în diferite clipuri fascinante ce circulă pe internet.

Google a demonstrat pentru publicul larg de ce este capabilă inteligența artificială, prin organizarea unui duel între programul de computer AlphaGo și maestrul jucător de Go, Lee Sedol. Un alt proiect, cu o valoare de PR mai redusă, dar la fel de fascinant, este acela în care brațe robotice din laboratorul Google sunt programate să învețe singure ce au de făcut și anume să ridice anumite obiecte.

Acest lucru pare simplu, dar reprezintă o imensă provocare pentru mașinării, pentru că acestea trebuie să fie capabile să înțeleagă lucrurile și mediul lor încojurător. De asemenea, ele trebuie să analizeze ceea ce trebuie să facă și să acționeze fără a provoca daune sau întreruperi.

Pentru ca mașinăriile să poată cândva să interacționeze cu oameni sau animale și mediul lor înconjurător, ele nu sunt programate ci sunt lăsate să învețe singure ce este de făcut. S-ar putea spune că este vorba de “Learning by Doing”. Iar rețelele neuronale artificiale sunt stimulate și antrenate similar creierelor copiilor nou-născuți, care ajung în circa un an de zile să fie capabili de manipulare obiecte.

Mașinile au însă un avantaj, Google folosește pentru acest proiect un total de 14 roboți cu camere video, care pot să schimbe între ei informații despre experiențele trăite și astfel învățarea ar trebui să decurgă mult mai rapid.

Fără a se împotrivi, mașinile încearcă toată ziua să apuce obiecte aflate într-o cutie. Roboții urmăresc atent propriul lor braț pentru a descoperi care mișcare are cel mai mari șanse de succes. După peste 800.000 de prinderi, coordonarea ochi-braț a devenit atât de avansată încât s-au remarcat primele semne ale unui comportament inteligent, scriu oamenii de știință de la Google.

Ce vor să spună aceștia, se poate vedea în anumite clipuri: roboții își corectează mișcările în timp real sau izolează un obiect pentru a-l putea apuca mai bine.

http://www.n-tv.de/technik/Googles-Roboterhaende-begreifen-die-Welt-article17203241.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − 85 =