BRAVO EXPORT

  • 207054_1_486x339.8203125BRAVO EXPORT DAR LA ALTII NU LA NOI
  • Exporturile nemțești la un nou record

Întreprinderile nemțești au vândut în luna octombrie produse în străinătate mai mult decât niciodată. Cu toate acestea, disputa dintre SUA și UE cu privire la surplusul german la export s-ar putea potoli datorită faptului că și importurile au crescut semnificativ.

Exportatorii germani au stabilit în mod surprinzător un nou record al vânzărilor. În octombrie au vțndut bunuri în valoare de 99,1 miliarde de euro spre alte țări, cea mai mare sumă înregistrată într-o singură lună. Recordul anterior data din martie 2012, cu suma de 98,7 miliarde de euro, care acum a fost depășit, spune un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Statistică.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, exporturile au crescut cu 0,6% . Comparativ cu luna septembrie a acestui an, exporturile ajustate sezonier au crescut cu 0,2%. S-a întâlnit o cerere puternic în creștere din partea unor țări din Uniunea Europeană, dar care nu fac parte din zona euro, precum Polonia. Aici creșterea a fost de 6,2 %. Exporturile către zona euro au scăzut ușor, cu 0,1%, iar exporturile în afara Europei au scăzut cu 1,3%.

Importurile au crescut de asemenea cu 2,9%, aici analiștii se așteptau la o creștere de doar 1,6%. Aceasta este o veste bună pentru zona euro, spune economistul Christian Schulz de la Berenberg Bank. Importurile în creștere vor ajuta cel mai probabil țările aflate în criză care se bazează pe o revenire unde exporturile sunt pârghia principală.

Balanța comerțului exterior, diferența dintre exporturi și importuri, a prezentat un surplus de 17,9 miliarde de euro. În luna septembrie această balanță prezenta un surplus record de 20,3 miliarde de euro.

Guvernul SUA a acuzat acest surplus enorm în balanța comercială a Germaniei, pentru faptul că amestecul dintre consumul relativ scăzut la nivel mondial și dependența pronunțată a Germaniei față de exporturi va frâna dezvoltarea economică la nivelul zonei euro și pe termen lung și a economiei la nivel global.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 21