Brazilia blochează activele gigantilor minieri

_87302093_030197174-1

Un judecător federal din Brazilia a blocat activele giganților minieri BHP Billiton și Vale în țară după prăbușirea barajului. Compania care le deține, Samarco, nu are resurse suficiente pentru a acoperi potențialele daune, estimate la 20.2 miliarde de reali ( 5.2 miliarde de dolari), a decis judecătorul.

Samarco a deținut barajul care colecta reziduri din mine si care a cedat producând deversarea noroiului toxic . Deversarea s-a produs luna trecută, inundând o zonă vastă și omorând cel puțin 13 persoane. Compania anglo-australian BHP Billiton și Vale, din Brazilia, au declarat că nu au fost notificate oficial.

Hotărârile judecătorului Marcelo Aguiar Machado au fost publicate vineri.

Cele doua companii vor fi nevoite, de asemenea să pună în aplicare “măsuri de diminuare a daunelor directe de mediu” sau vor primi o amendă zilnică de 150 mil reali (38 milioane de dolari ), a decis judecătorul Machado. La 28 noiembrie, guvernul brazilian a intentat un proces împotriva Samarco pentru daunele aduse mediului cauzate de accident.

Ministrul Mediului Izabella Teixeira a declarat că accidentul de la sud-est de statul Minas Gerais a avut “un impact enorm din punct de vedere al mediului”. Satul Bento Rodrigues a fost complet distrus, iar noroiul toxic generat de colapsul barajului de pe 5 noiembrie a poluat apa potabilă pe o zonă vastă. Banii vor fi folositi pentru a compensa victimele și ajuta la repararea mediului.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35143098

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 88