Bremen construiește cea mai modernă navă spațială din Europa

 


Omenirea a ajuns deja pe Lună. Acum NASA în parteneriat cu ESA doresc să meargă înapoi. La finalul anului 2019 o misiune pe nume Orion va fi lansată pe orbita Lunii, fără echipaj uman. În final naveta spațială ar trebui să ducă oamenii mai departe în spațiu decât au făcut-o vreodată. Ea va fi construită în orașul german Bremen.

În interiorul celei mai moderne navete spațiale europene lucrurile arată plictisitor. Kilometri de cabluri în diferite culori sunt peisajul obișnuit de pe pereți, între acestea se intercalează numeroase conducte și tuburi. Inginerii și tehnicienii lucrează simultan pe trei nivele, pentru a putea asambla miile de componente. Faptul că reușesc să păstreze imaginea de ansablu fără greșeală, pare să fie o minune. În viitorul apropiat naveta spațială va duce omenirea în spațiul cosmic, mai departe decât aceasta a ajuns vreodată. Pentru asta fiecare șurub trebuie să fie la locul lui.

Siguranța astronauților este pe primul loc, spune inginerul-șef Matthias Gronowski. El conduce la Bremen, în cadrul concernului Airbus, construcția Modului European de Service (ESM), care împreună cu capsula astronauților va forma viitoarea navetă spațială Orion. Acesta îndeplinește simultan cinci sarcini: ESM reprezintă sistemul de propulsie, acesta reglează temperatura din interiorul capsulei și asigură electricitate, apă, precum și aer respirabil.

Este de așteptat ca la finalul anului 2019 naveta Orion să ia startul primului zbor de test în spațiul cosmic, fără echipaj uman, spun cei de la NASA. Iar apoi o va lua pe drumul către Lună. Misiunea ar trebui să ducă naveta spațială până la 64.000 de kilometri în spatele satelitului natural. Nici un om nu a ajuns atât de departe, spune Gronovski. Pentru ingineri acest lucru reprezintă o provocare deosebită, pentru că naveta va călători astfel în zona întunecată a Lunii, unde se vor înregistra temperaturi extrem de scăzute.

http://www.n-tv.de/wissen/Bremen-baut-Europas-modernstes-Raumschiff-article20133114.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 + = 73