Brexit aduce nesiguranță pentru industria petrolieră britanică

5cfacb19bdb2b8394741cb33e9883732

Britanicii produc cantități uriașe de “aur negru” în Marea Nordului. Dar industria petrolieră se luptă din greu, iar votul Brexit agravează condițiile. Mii de locuri de muncă sunt amenințate.

Primul șoc al votului Brexit pare să fie digerat, dar există consecințe ale părăsirii Uniunii Europene, pe care acum le resimte industria petrolieră britanică. Și odată cu ea milioane de șoferi, proprietari de centrale proprii și investitori. Concernele de materii prime produc în Marea Nordului sortimentul popular Brent. Ce va însemna oare dacă Marea Britanie se va vedea nevoită să întoarcă spatele pieței unice europene?

Experții se așteaptă ca, consumatorii de pe continent să nu simtă nici un fel de diferențe la prețul de la benzinării sau la combustibilul pentru încălzirea locuinței, în urma votului Brexit și a retragerii Regatului Unit de pe piața unică europeană. Explicația aparține oamenilor de știință de la Asociația Economică a Petrolului, de la Berlin.

Chiar și lira sterlină slăbită nu poate avea un efect semnificativ asupra prețului la petrol, pentru că acesta este de cele mai multe ori tranzacționat în dolari. Observatorii din domeniu consideră că este improbabil ca votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană să aibe repercusiuni puternice asupra prețului mondial la petrol. Cu toate acestea, prețul pentru Brent a scăzut pentru puțin timp cu cinci procente după referendum. După aceea prețul și-a revenit rapid.

Probleme pot apărea însă pentru unitățile productive din Marea Britanie, pentru că acestea au nevoie absolută de investiții. O treime din unitățile producătoare de petrol au o vârstă ce depășește 30 de ani, estimează experții companiei scoțiene de consultanță, Wood Mackenzie. Iar acestea nu au fost prevăzute pentru o durată de exploatare atât de îndelungată. Investițiile nu se merită în prezent datorită faptului că prețul la petrol este foarte scăzut. Fix 30% din unitățile britanice de producție înregistrează pierderi potrivit analiștilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Brexit-verunsichert-die-britische-Oelindustrie-article18302366.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 12