Brexit: Berlinul salută ‘în sfârșit un pic de claritate’ după discursul Theresei May, UE a exclus posibilitatea de a-i da Marii Britanii acces ‘a la carte’ către piața comună

19368117_303
Marea Britanie ‘a adus în sfârșit un pic de claritate’ cu privire la Brexit, a estimat marți ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după discursul premierului britanic Theresa May, care a precizat că ieșirea din UE implică de asemenea retragerea de pe piața comună, informează AFP.

‘Salutăm faptul că premierul britanic a schițat astăzi viziunea guvernului său asupra ieșirii (din UE) și a adus în sfârșit un pic de claritate asupra planurilor britanice’, a subliniat Steinmeier într-un comunicat.

El a îndemnat la ‘relații pe cât de bune și strânse posibil’ după ce Brexitul va fi oficializat.

Totodată, șeful diplomației germane a amintit de poziția de fond a Berlinului și a altor țări din UE: ‘Negocierile nu vor începe decât atunci când Marea Britanie va înștiința oficial cu privire la intenția sa de a ieși’ din UE.

Premierul britanic a promis că va declanșa această procedură la sfârșitul lui mai, preludiu pentru doi ani de negocieri.

Steinmeier a subliniat încă o dată că misiunea celor 27 de state ce vor rămâne este de a ‘întări coeziunea UE și de a menține integritatea pieței unice’.

UE a exclus posibilitatea de a-i da Marii Britanii acces ‘a la carte’ către piața comună, adică să-i permită să aibă în același timp libertate de circulație pentru cetățenii săi și un control asupra imigrației, după cum doresc susținătorii Brexitului.

Theresa May a subliniat marți că menținerea țării sale în acest spațiu de 500 de milioane de consumatori este incompatibilă cu prioritatea numărul unu a Londrei: stăpânirea imigrației europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 + = 60