Brexit îi înfurie pe norvegieni

^619E2B4DEADFBAC8E67643FBA2CE805BC69F1BDB59E0056806^pimgpsh_fullsize_distr

Cel mai mare fond de stat din lume înregistrează din nou profit. Dar investițiile de pe piața britanică de imobiliare nu se prea merită în prezent pentru norvegieni. Iar acest lucru se datorează deciziei acestora de a părăsi Uniunea Europeană.

Votul Brexit a afectat semnificativ bilanțul fondului de stat norvegian. După ce piețele s-au dezvoltat relativ stabil la începutul trimestrului, decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a atras după sine un val de neîncredere peste tot în Europa, spune vicepreședintele celui mai mare fond de stat din lume, Tron Grande. Iar astfel conducerea a corectat valoarea proprietăților imobiliare din Marea Britanie cu cinci procente în jos. După vot, proprietățile imobiliare au pierdut din valoare, iar lira sterlină a pierdut față de euro și dolar circa zece procente.

Rezultatul este faptul că fondul norvegian a înregistrat în al doilea trimestru o pierdere de 1,6%. Acesta a investit circa două procente din activele sale de la nivel mondial în proprietăți imobiliare. Peste o cincime dintre acestea sunt situate în Marea Britanie, iar majoritatea în Londra.

După tragerea liniei însă, fondul în valoare de fix 790 miliarde de euro a înregistrat un randament de 1,3% sau fix 10 miliarde de euro. În primul trimestru s-a confruntat cu o pierdere de 0,6%.

Motivul pentru creștere îl reprezintă în special obligațiunile, NBIM având circa 37% din totalul activului său investit în astfel de instrumente. 60% din acesta stă în acțiuni. În timp ce acțiunile aduc un randament mediu de 0,7%, titlurile cu dobândă fixă aduc de la 2,5% în sus. Piețele și-au revenit relativ rapid după șocul Brexit, cu toate că în fiecare sector acest lucru s-a petrecut foarte diferit.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Brexit-aergert-Norweger-article18440521.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 31