Brexit: Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate prioritățile sale în negocierile UE cu Londra

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, miercuri la Strasbourg, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relație comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar, transmite AFP.

Reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputații au adoptat, cu 516 voturi pentru și 133 contra, o rezoluție ce stabilește mai multe ‘linii roșii’ de respectat în negocierile cu Londra.

Potrivit site-ului legislativului european, un principiu-cheie este acela de a garanta interesele cetățenilor.

Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor ce locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluția adoptată miercuri de PE cere un tratament corect al acestora și afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai menționează textul.

Printre celelalte priorități se află desfășurarea negocierilor cu bună credință și transparență deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate și viitoarea relație economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei granițe ‘rigide’ cu Republica Irlanda, onorarea de către Regatul Unit a tuturor obligațiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

De asemenea, rezoluția PE prevede că orientările relațiilor viitoare dintre UE și Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanțial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieței unice este posibil doar cu libera circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor și că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE.
Prioritățile incluse în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 44 = 48