Brexit-ul ar putea afecta producătorii de whisky


Whisky-ul scoțian este renumit peste tot în lume, 90% din producție este exportată. Brexit-ul pune însă în pericol afacerile. Chiar și slăbiciunea actuală a lirei sterline este o problemă. În nordul Marii Britanii lumea este însă optimistă.

În distileriile Kingsbarns, din apropierea orașului universitar St. Andrews, dintr-un robinet de cupru curge un lichid lipsit de culoare. Pentru ca scotch whisky să capete culoarea chihlimbarului și aroma sa, este nevoie de o stocare în butoaie de stejar pe o durată de ani de zile. La fel de mult va dura și Brexit-ul. În următorii ani situația se va clarifica și vom vedea ce fel de urmări va avea despărțirea de Uniunea Europeană. Nesiguranța afectează însă producătorii.

Peste 90% din producția scoțiană de whisly merge către export. O treime dintre aceasta către UE. A doua cea mai importantă piață de desfacere este SUA. Apoi urmează Asia și America de Sud. Dar problema cu Brexit-ul nu o reprezintă dependența exporturilor de piața europeană, aceste relații vor rămâne în continuare lipsite de taxe vamale, ca urmare a unei excepții făcute de Organizația Mondială a Comerțului. Marea Britanie este însă amenințată de taxe vamale pentru exportul în alte regiuni sau țări, precum Africa de Sud, Coreea de Sud, Peru sau Columbia.

Aceste țări au acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, din care Marea Britanie încă face parte. Până la 20% din exporturile de whisky către aceste țări ar putea dispărea complet, ca urmare a Brexit-ului, se teme fostul director al asociației de specialitate Scotch Whisky Association, David Frost, care este în același timp consultant în cadrul Ministerului Britanic de Externe.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Brexit-koennte-Whisky-Industrie-ausbremsen-article19929176.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1