Britanicii încheie capitolul cărbune

Big-K-2

Producția de cărbune din țara-mamă a industrializării este acum istorie: În “Big K” se produc mari schimbări. Ultimii mineri dintr-un mic ținut din județul englez West Yorkshire se consolează cu amintirea unor vremuri mai bune.
Era mineritului din Marea Britanie a ajuns la final. Ultima cantitate de cărbune a fost extrasă dintr-o mină în apropiere de un oraș cu 13.000 de suflete din West Yorkshire. Kellingley, “Big K”, este la doar o aruncătură de băț de marele oraș Leeds.

Ultima redută a unei mari industrii este emblema tristă din fața unei mine din micul ținut: “Britains’s best miners work at Kellingley” – cei mai buni mineri ai Marii Britanii lucrează la Kellingley. Dar acum și aceștia privesc către un viitor nesigur, în mod ironic chiar acolo unde în anii 80 se desfășura cea mai mare revoltă a minerilor din istoria mișcărilor sindicale din Marea Britanie.

Tony Carter, în vârstă de 52 de ani spune că se simte epuizat, el fiind unul dintre ultimii 450 de lucrători minieri de la Kellingley. Pentru el nu doar cărbunele este istorie. Carter spune că de săptămâna aceasta toată lumea este dată uitării. Tatăl său a fost de asemenea miner, iar majoritatea minerilor au avut un tată tot miner. Zi de zi Carter a săpat 800 de metri sub pământ. Țara lor a fost fondată pe cărbune, fiind baza revoluției industriale, spune Carter.

Precum în multe alte părți ale Europei, mormanele de zgură și camioanele puternic încărcate vor fi curând doar o amintire. Nu se prevede o înlocuire a industriei cărbunelui ca mijloc de trai.

A fost o despărțire treptată și dureroasă. Prăbușirea industriei cărbunelui a fost prevestită de multă vreme, de aproape 100 de ani. Anglia, Scoția și Țara Galiilor au fost cândva pionierii exploatării cărbunelui. Minele britanice au produs în vremurile lor cele mai bune 228 de milioane de tone de cărbune pe an.

În anul 1920 acestea ofereau locuri de muncă pentru 1,2 milioane de oameni. La doar 60 de ani mai târziu numărul minelor s-a redus la 230.000. În anul 2014 au mai rămas doar 4000, care să funcționeze la un nivel acceptabil. În decursul unei generații peste 200.000 de joburi s-au pierdut.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ende-der-Kohle-Aera-In-Grossbritannien-ist-Schicht-im-Schacht-article16599821.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 16