Decizia va aprinde din nou dezbateri etice: o autoritate din Marea Britanie dă undă verde pentru manipularea genetică a embrionului. Cercetătorii vor să descopere care gene sunt necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului.
În cadrul unui program de cercetare pentru nașteri premature, în Marea Britanie se permite pentru prima dată manipularea genetică a embrionului. Cererea corespunzătoare ce aparține lui Dr. Kathy Niakan de la Francis Crick Institute, pentru extinderea licenței de cercetare a fost autorizată, a anunțat Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA).
Astfel, oamenii de știință intenționează să crească rata de succes a inseminării artificiale.
Obiectivul cercetării este de a înțelege genele care determină dezvoltarea cu succes a unui embrion uman sănătos. Potrivit institutului, Niakan și echipa sa pot să studieze și să intervină în interiorul unui embrion doar în primele șapte zile de la fertilizarea sa. În această perioadă, dezvoltarea sa este extrem de rapidă, diviziunea celulară se produce la nivel de una la 250. Embrionii trebuie să fie donați de cupluri care au utilizat metoda fertilizării artificiale, doar dacă aceștia nu au utilizat toți embrionii. Permisiunea autorității este valabilă doar în scopuri de cercetare. Embrionii modificați nu vor putea fi implantați într-o gazdă.
În mod concret procedura presupune utilizarea “foarfecei genetice” CRISPR/Cas9. Astfel cercetătorii vor putea tăia sau insera mult mai precis părți de ADN, în comparație cu proceduri anterioare. Dezvoltarea embrionului este explorată de cercetătorii institutului de multă vreme, subliniază un purtător de cuvânt al Francis Crick Institute. Schimbările active a ADN-ului uman este însă extrem de controversat și interzis în multe țări, printre care și Germania. Criticii se tem că prin aceste metode pe viitor se vor putea naște copii rezultați din inginerie genetică.