Britanicii schimbă lire pentru euro sau dolari

09f96718c5767015d9722b051bdfc80c

Cu o zi înainte de votul decisiv pentru păstrarea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene produce teamă pentru mulți britanici care merg la casele de schimb pentru a ceda lire sterline în favoarea euro sau a dolarilor. Cei ce au economii în moneda națională iau cu asalt băncile și oficiile poștale. Aceștia caută doar siguranța economiilor lor.

Data de 23 iunie 2016 va fi o zi fatidică pentru bursele europene. Marea Britanie stie joi dacă dorește să părăsească Uniunea Europeană, iar acest lucru amenință cu prăbușirea piețelor bursiere a doua zi. Experții avertizează cu privire la o recesiune în care Marea Britanie ar putea aluneca după alegeri, haos în UE și pierderi de miliarde pentru economia germană. O devalorizare a lirei sterline precum și pierderi de curs pe burse vor urma cu siguranță.

Chiar și o menținere a țării în UE nu va fi lipsită de consecințe pentru lira sterlină sau valorile din indicele german DAX, spre exemplu. Deja britanicii au început să își facă provizii de dolari sau euro. Vânzările din comerțul valutar au crescut cu 74% săptămâna aceasta în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, explică UK Post Office. Clienții schimbă moneda lor națională pentru euro sau dolari.

Cea mai vehementă reacție se va întâlni, potrivit experților, pe piața valutară. Nick Parson, strateg șef de investiții la National Australia Bank, se așteaptă la o reluare a unui eveniment de genul “miercurea neagră”. Pe data de 16 septembrie 1992 cursul lirei sterline a scăzut cu 4,3% și moneda a fost retrasă din sistemul de schimb valutar european. Experții cred că este posibil ca lira sterlină să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani ca urmare a evenimentului de joi, dacă va fi cazul, atunci o liră sterlină va fi evaluată la 1,35 dolari. În prezent o liră sterlină costă 1,47 dolari, însă moneda euro va avea de asemenea de suferit, indiferent de decizie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Briten-tauschen-Pfund-in-Euro-und-Dollar-article18014221.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =