Britanicii vor vedea la autopsie că Brexit nu a meritat

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, și-a manifestat la București convingerea fermă că niciun alt stat membru UE nu va mai lua decizia de a părăsi Uniunea Europeană, așa cum a procedat Marea Britanie.

Cât despre britanici, Junker a afirmat: ”Or să vadă la autopsie că nu a meritat!”

Junker a fost întrebat joi, în cadrul dialogului cu cetățenii organizat la București de către Reprezentanța Comisiei Europene, dacă a înțeles de ce Marea Britanie a hotărât să iasă din Uniune și dacă, eventual, alte țări membre îi vor urma exemplul.

Președintele Comisiei Europene a mărturisit că nu cunoște motivul exact al acestui divorț. ”Opinia mea este că britanicii au votat în favoarea Brexit numai din motive interne. Personal, cunosc doi mari distrugători: unul este Mihail Gorbaciov, care a contribuit la căderea URSS, al doilea, prietenul David Cameron. El a riscat la referendum viitorul țării sale.

Sigur, admit că și Comisia Europeană a mai făcut greșeli. În special fosta Comisie. Și Comisia mea, evident. Dar britanicii au greșit. Și vor vedea la autopsie că nu a meritat”, a fost răspunsul oferit de Jean Claude Junker.

Cum este sigur că nimeni nu va părăsi UE, la fel Jean Claude Junker este convins că niciun alt stat nu va adera prea curând. Întrebat despre perspectivele asocierii Turciei și Republicii Moldova, șeful Comisiei a răspuns :

”Încă de la începutul mandatului am afirmat că până la finalul mandatului meu nu cred că vom mai accepta noi membri. Nu văd astazi vreun stat să fie pregătit de aderare. Turcia și Republica Moldova traversează perioade dificile, sunt încă multe neclarități. Singurul meu mesaj este: vom spijini în continuare ambițiile europene ale acestor state, dar încă sunt necesare progrese. Important este ca cetățenii acestor state să înțeleagă că speranță există.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5