Bruxelles vrea 100 de miliarde de euro pentru Brexit

Este un șoc și o provocare pentru Londra: autoritățile de la Bruxelles vor aparent să primească cu 40 de miliarde de euro mai mult în cazul unui Brexit decât se aștepta toată lumea. UE se poziționează clar pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Uniunea Europeană nu crede că mai este nici un secret că își dorește să facă din ieșirea Marii Britanii un procedeu cât mai dificil cu putință. Chiar înainte de demararea discuțiilor privind Brexitul, uniunea impune cerințe maximale. Este planificat un atac de proporții asupra centrului financiar londonez, unde importantul comerț cu derivate europene va fi supus controlului UE, iar acesta este doar începutul.

Aparent și factura pentru acest proces de părăsire a uniunii va fi mai scumpă decât se credea anterior. Potrivit Financial Times, UE vrea să ceară 100 de miliarde euro brut, deci cu 40 de miliarde mai mult decât se discutase anterior. Weekendul trecut președintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker a estimat prudent că va fi nevoie de cel puțin 60 de miliarde de euro. Faptul că UE cere o sumă atât de mare transmite un mesaj clar: Bruxelles nu vrea să facă nici un fel de cadouri Marii Britanii.

În spatele acestei cerințe stau în special puterile centrale, Germania și Franța. Liderii negocierilor UE au prelucrat calculele preliminare la cererea mai multor membri UE și au impus în consecință sumele maxim posibile.

Politicienii de la Berlin și Paris au subliniat anterior că nu vor să facă nici un fel de compromisuri financiare Marii Britanii. Londra a ignorat însă multă vreme aceste prognoze și a respins orice speculații privind necesitatea achitării unei sume de zeci de miliarde de euro. Guvernul de la Londra nu se vede obligat să achite nici un fel de compensații în cazul părăsirii uniunii. Iar politicienii sunt de acord să achite doar obligațiile financiare pe care au convenit să le respecte inițial.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bruessel-will-100-Milliarden-Euro-fuer-Brexit-article19820683.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 23