Legendarul investitor bursier Warren Buffett produce uimire cu micul său dejun. Nu pentru că multi-miliardarul ar lua masa la McDonald`s, ci pentru că el livrează în același timp un sfat de investiții, dar într-un mod foarte subtil.
Warren Buffett, unul dintre cei mai de succes investitori ai tuturor timpurilor, se află cu mașina sa la ghișeul unui McDrive. El spune că primește un Sausage McMuffin cu un ou și cu brânză. Un angajat îi înmânează punga de hârtie în mașină. Buffett explică: “3,17 dolari costă o chiflă cu bacon, ou și brânză”. Bursa este pe minus, deci renunț la cei 3,17 dolari și iau varianta cu 2,95. Așadar fără șuncă pentru Buffett. El își orientează comanda de mic dejun în funcție de situația de pe piață, sugerează această scenă dintr-un nou film documentar realizat în jurul oracolului bursier.
Poate exista așa ceva? Nu faptul că al treilea cel mai bogat om al planetei ia micul dejun la McDonald’s, ci faptul că el îndeamnă la economisire, atunci când piața acțiunilor dă semne de slăbiciune? Buffett a făcut o avere din investițiile în acțiuni. Poate ar trebui să îi urmăm sfatul?
Pare logic la prima vedere: cursul acțiunilor este în scădere, deci este cazul să economisim, pentru a putea apoi să investim în acțiuni avantajoase. Astfel investitorii au la sfârșit mai mulți bani pentru pensionare. Dar Buffett tocmai asta nu a dorit să spună, explică Mitch Tuchman de la Marketwatch.org. Din contră.
Pentru că, comentariul lui Buffett, “cursul acțiunilor este pe minus” este mai mult o glumă, scrie Tuchmann. El vrea să ilustreze că majoritatea investitorilor acționează pe piață, în special cu perspective asupra dezvoltărilor pe termen scurt. Acesta este și motivul pentru care atât de mulți investitori nu reușesc să marcheze câștiguri pe termen lung.
Acest lucru este subliniat de o analiză a datelor, care a fost publicată de banca de investiții JP Morgan. Din aceasta reiese că investitorul mediu se situează departe de potențialul de câștig al piețelor. În timp ce importantul indice american S&P 500, care include cele mai mari 500 de companii tranzacționate public din SUA, a crescut în valoare între anii 1996 și 2015 în medie cu 8,2% anual, depozitele investitorilor au crescut și ele în medie cu doar 2,1%.