Bulgaria interzice accesul ajutoarelor aviatice rusesti prin spatiul său aerian

_85434754_85434751

Bulgaria interzice accesul ajutoarelor aviatice rusesti prin spatiul său aerian

Bulgaria a refuzat acordul prin care avioanele ruseşti să treacă prin spațiul său aerian la sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul temerilor că Rusia stimuleaza sprijinul militar pentru Siria. Ministrul de externe al Bulgariei a declarat că suspectează ca aeronavele nu ar transporta ajutoare, așa cum a susținut Rusia. Betin Zhoteva, un purtator de cuvant al ministerului, a declarat că Bulgaria nu a venit sub presiunea aliaților săi din NATO.

Rusia a fost un aliat-cheie al președintelui sirian Bashar al-Assad în timpul războiului civil de patru ani cu grupurile rebelilor. “Avioanele trebuiau sa transporte ajutoare umanitare, dar am avut informații – pe care am avut toate motivele să le credem – că încărcătura declarata nu a fost cea reala”, a declarat Zhoteva.

Aceasta a spus că decizia de a refuza aeronavele ruse a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, dar nu a dat detalii despre numarul avioanelor implicate. Decizia Bulgariei ridică mize diplomatice; un semnal clar de la un membru NATO care suspecteaza că activitatile Rusiei in Siria sunt în creștere. Negarea utilizării spatiului bulgar va deranja Rusia, dar are o opțiune alternativă perfect fezabilă, peste Caucaz și Iran.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34184947

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 83