Bulversare, să ne luăm cu mîinile de cap, o nouă taxă de 2% încurcă din nou planurile firmelor pe 2018

“Imi vine sa chiui de bucurie si pentru noua supra-taxa de 2% din veniturile mele. Va jur! Mi-a spus azi-dimineata dl Ionut Misa, cam enervat de ziaristii impertinenti din jurul sau, ca banii vor acoperi nevoile sociale: sanatate, salarii, pensii etc. Sint absolut convins ca asa va fi. Salariile dnei Alina Laufer (sotia dlui ministru Ilan Laufer, proaspat angajata de dna Firea la sefia unei firme a primariei Bucuresti), dsoarei Delia Iordache (fiica lui Florin Iordache, angajata la BNR), dsoarei Ruxandra Tutuianu (fiica lui Adrian Tutuianu, angajata la stat si ea) – toate trebuie platite. Sanatatea lor trebuie ingrijita, fireste. Concedii, team-buildinguri, cursuri de perfectionare la munte si la mare, sa nu se streseze copiii. Imi fac mea culpa pentru ca nu am inteles mai devreme nevoile lor legitime. E Statul Lor, pina la urma. E firesc sa ii servim, sa ii ajutam, sa ii pretuim. Ma bucur ca, in cele din urma, vor lua inca o taxa din salariul meu. Si al tau’’ se spune tare bine aici.

Bulversare totala va produce taxa de solidaritate care nu are o destinație clară și va produce o bulversare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor. Prin introducerea unei taxe de solidaritate de 2% plătită de angajator, toți angajatorii sunt trecuți automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privința producerii riscului de accidente de muncă și boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obținută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Contribuțiile plătite în prezent au o destinație precisă, respectiv garantarea plății creanțelor salariale, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinație, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale.

‘Nu suntem de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoarea totală a acestei contribuții — 2% este plătită și în prezent, iar destinația sumelor este clar cunoscută. În schimb, taxa de solidaritate nu are o destinație clară și vor fi generate costuri privind achiziționarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, și în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale’, spune Florin Jianu CNIMM.

În prezent, contribuțiile plătite exclusiv de angajator sunt de 0,25% pentru fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, 0,85% pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale — 0,15%-0,85% în funcție de clasa de risc.

CNIPMMR Este limpede “taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuțiilor plătite exclusiv de angajator”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 56