Bundesbank spune că Brexit va costa accesul în UE

În ciuda procesului de ieșire din Uniunea Europeană, guvernul de la Londra speră să obțină o reglementare pentru a-și păstra pe termen lung accesul la piața unică europeană. Un acord echivalent de acces în uniune ar putea exista spre exemplu pentru bănci, dar un director din conducerea Bundesbank nu este de acord.

Director la Bundesbank, Andreas Dombret, estimează că șansele sunt foarte mici pentru păstrarea unui acces nelimitat la piața unică europeană pentru firmele din domeniul financiar ce își au acum sediul în Marea Britanie. Multe companii speră că va exista un acord echivalent pentru păstrarea accesului în UE și după Brexit, spune Dombret la Londra.

El a avertizat că perioada de tranziție pentru transferul operațiunilor bancare din Londra ar putea fi una extrem de dificilă din punct de vedere politic chiar dacă va avea sens din punct de vedere economic. Chiar dacă politica economică are un rol important în desfășurarea oricăror negocieri, nu trebuie să ne așteptăm ca aceasta să fie principalul argument în luarea unor decizii, mai este de părere Dombret.

El este de asemenea sceptic cu privire la acordul de echivalență, mai exact, că acesta ar putea constitui o poartă de intrare în Europa a companiilor din Marea Britanie. Va exista însă o ruptură clară între UE și rolul actual al Marii Britanii ca principală poartă de intrare a companiilor și instituțiilor financiare pe piața din Europa.

Premierul britanic Theresa May a explicat că Marea Britanie va părăsi piața unică europeană și uniunea vamală și din acest motiv va fi necesară semnarea unui nou acord, de liber schimb, cu uniunea.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bundesbank-Vorstand-Brexit-kostet-EU-Zugang-article19718636.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 86 = 96