Bundesbank sugereaza vârsta de pensionare la 69 de ani

81163078

Germanii sunt tot mai bătrâni și fac tot mai puțini copii. De aceea vârsta actuală de pensionare a fost fixată la 67 de ani. Dar Bundesbank, banca centrală a Germaniei, nu crede că această vârstă este suficientă pentru a ține în picioare sistemele de pensii. Aceasta cere din nou majorarea vârstei de pensionare. Guvernul însă se opune.

Germanii trebuie să se gândească pe termen lung că vor ieși tot mai târziu la pensie și vor plăti contribuții tot mai mari la sistemele de asigurări sociale, inclusiv pensii, este de părere Bundesbank. În raportul lor lunar prezentat recent banca centrală germană consideră că este necesară o majorare a vârstei de pensionare la 69 de ani până în anul 2060.

Situația financiară favorabilă a sistemului legal de pensii și estimările care spun că fondurile vor fi suficiente pentru alimentarea acestuia până în anul 2030 nu ar trebui să creeze impresia că ajustări suplimentare nu sunt necesare, se spune în raport. Trebuie să discutăm și despre faptul că oamenii trăiesc tot mai mult.

În prezent vârsta de pensionare va fi majorată treptat de la 65 de ani la 67 de ani. Prognozele guvernului federal efectuate până în anul 2030 prevăd ca, contribuțiile la sistemul de pensii să fie în cotă maximă de 22% din venitul brut al fiecărui angajat. În plus, nivelul pensiei nu va scădea sub 43% din venitul mediu brut, înainte de anul 2030. În prezent nivelul pensiilor din Germania este de 48% din venitul mediu.

Bundesbank avertizează însă că aceste obiective nu vor putea fi păstrate pe termen lung în condițiile în care speranța de viață crește și rata natalității este tot mai redusă. Dacă estimările se prelungesc până în anul 2060 și se păstrează același nivel al veniturilor, nivelul pensiilor va scădea sub 40% din venitul mediu brut.

Pentru a împiedica acest lucru, trebuie să se ajusteze vârsta de pensionare, spun cei de la Bundesbank. În mod concret în acest caz vârsta legală de pensionare crește până în 2060 la 69 de ani, se mai spune în raport. Cu o viață profesională mai lungă, nivelul pensiilor se va stabiliza: experții estimează pe atunci un nivel al pensiilor de 44% din salariul mediu. De asemenea, se prevede că din anul 2030 angajații să contribuie timp de 49 de ani minim pentru a primi un nivel garantat al pensiei, în prezent perioada minimă de contribuție fiind limitată la 45 de ani.

http://www.n-tv.de/politik/Bundesbank-will-Rente-mit-69-article18422306.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − = 52