Bundestag aprobă acordul atomic

575e08997c17e41ab0da4b6fea0b189b

De depozitarea deșeurilor atomice statul german va trebui să se ocupe, iar concernele producătoare de energie scapă de responsabilități. Bundestag încheie acordul corespunzător. Acesta va reglementa ce fel de obligații vor fi eliminate după renunțarea la energie atomică.

Statul german a încheiat un acord în valoare de miliarde cu concernele producătoare de energie pentru stabilirea obligațiilor de depozitare a deșeurilor atomice. Bundestag-ul a aprobat un proiect de lege întocmit de Uniune, împreună cu SPD și verzii, pentru finanțarea transportului și depozitării de deșeuri rezultate din producția de energie electrică din surse atomice. Vineri Consiliul Federal va ratifica legea. Iar adoptarea sa este considerată ca fiind sigură.

Împotriva compromisului s-au manifestat politicienii de stânga. Concernele atomice se eliberează de responsabilități cu o simplă strângere de mână, a criticat purtătorul de cuvânt pe probleme de politică energetică, Eva Bulling-Schröter.

Pactul prevede ca statul să preia de la concernele mari producătoare de energie, precum Eon, RWE, Vatenfall sau EnBW responsabilitatea pentru depozitarea temporară și finală a deșeurilor atomice. Astfel că, concernele producătoare trebuie să achite până în anul 2022 o sumă de fix 23,55 miliarde de euro în numerar, inclusiv o primă de risc, într-un fond de stat. Astfel, banii nu vor fi pierduți în caz de faliment. Fondul se va ocupa cu administrarea depozitării temporare și finale a deșeurilor atomice. În schimb mai rămâne să se identifice în Germania o locație potrivită pentru o astfel de destinație.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bundestag-beschliesst-Atom-Deal-article19335881.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 8