Bursa turcească este în creștere

Moneda turcească câștigă în valoare după prezentarea rezultatului de la referendum. Chiar și bursa de la Istanbul a resimțit această tendință. Cu toate acestea, această tedință nu schimbă cu nimic faptul că economia țării se află în criză.

Indicele principal al bursei de la Istanbul a crescut ușor după victoria la limită a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la referendumul ce a avut loc ieri. Indexul a deschis tranzacționarea cu o creștere de 0,7%, creșterea s-a mai redus ulterior. Rezultatul favorabil de la referendum este din punct de vedere al piețelor un aspect pozitiv pe termen scurt, spun brokerii. Acest rezultat dă oarecum speranțe pentru stabilitate politică.

După încercarea eșuată de puci din vara anului 2016 indexul brusier principal a pierdut peste 10 procente până la finalul anului 2016, contrar tendințelor europene. De atunci a tot crescut în total cu 13%, deci de două ori rapid decât DAX sau EuroStoxx50.

Chiar și lira turcească a crescut după vot. Față de dolar moneda națională s-a apreciat cu peste două procente și cu un procent față de euro. Dolarul s-a ieftinit până la pragul de 3,64 lire și euro la 3,86. Lira a pierdut peste o treime din valoare după tentativa eșuată de lovitură de stat, ajungând la minime istorice față de principalele monede de referință. Acum face parte dintre cele mai slabe monede din toată lumea.

Turcii au decis sâmbătă la limită în cadrul unui referendum în favoarea unei modificări constituționale, care deschide drumul pentru o extindere controversată a puterii lui Erdogan. Acesta va putea ca pe viitor să implementeze mult mai ușor reforme economice, spre exemplu, pentru că noile prevederi din Consituție îi acordă mai multă putere. După modificarea actului guvernul are planuri pentru implementarea de reforme care să aducă o creștere economică de șase procente anual. În anul 2016 aceasta a măsurat doar 2,9%. Ceea ce oricum a fost peste așteptări, deși conform analiștilor s-a folosit o metodă controversată pentru a face calculele.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Boerse-legt-zu-article19796084.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4