Bursele pedepsesc Gazprom

ee72ec5fbe0cd7ba4b6072d6f1e0a05d

La poruncile Kremlinului, Gazprom, în comparație cu alte concerne de stat ruse, are permisiunea să distribuie doar 50% din dividende. Bursa moscovită nu este mulțumită cu această decizie, astfel că acțiunile companiei o iau în jos.

Perspectiva unor dividende mai mici decât sperate produce pierderi semnificative pentru prețul acțiunilor companiei Gazprom. Acțiunile producătorului rus de petrol au scăzut pe bursa de la Moscova cu până la 3,3%.

Potrivit ziarului economic rus Wedomosti, compania vrea să distribuie doar jumătate din dividendele pe care le vor distribui alte concerne rusești. Acestea trebuie să distribuie minim 50% din profitul lor către acționari. Ca bază de calcul se ia excedentul companiei calculat după normele ruse și internaționale. Cea mai mare sumă dintre cele două este luată ca bază de calcul pentru distribuție.

Gazprom plătește însă, potrivit celor de la Wedomosti, doar 7,40 ruble pe acțiune, pentru un total de 175,2 miliarde de ruble (2,4 miliarde de euro). Acest lucru corespunde unei cote de 50% din profit, după standardul contabil din Rusia. Dacă ne luăm după regulile internaționale, Gazprom a câștigat 787 miliarde de ruble (10,76 miliarde de euro).

Premierul rus Dmitri Medvedev a dispus luni o excepție pentru Gazprom, raportează ziarul citând informații oferite de o persoană din interiorul guvernului. Concernul petrolier, cât și autoritățile s-au abținut de la a face declarații pe marginea subiectului.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Boerse-straft-Gazprom-ab-article17707091.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 19 =