Business angels, o noua forma de a rezolva bani pentru proiecte, o lege cu mai multe puncte bune decat rele-detalii in articol

Business-Angel_image_width_560

Camera Deputatilor a aprobat legea pentru stimularea investitorilor individuali „business angels”, cu 265 de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern.

Mai concret, potrivit noii legi, persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale. Desi initial proiectul prevedea un plafon de 5000 de euro, intre timp acesta a fost scazut la 3000 de euro, introducandu-se si un plafon maximal de 200.000 de euro.

Printre conditiile pe care firma ce primeste investitia trebuie sa le indeplineasca se numara: sa aiba maximum 3 ani de la infiintare, sa fie societate cu raspundere limitata (SRL), sa nu se afle in faliment sau lichidare si sa fie intreprindere autonoma. In ceea ce priveste investitorul, acesta trebuie sa fie persoana fizica, sa nu isi vanda partile sociale in urmatorii 3 ani si sa poate primi maximum 49% din SRL-ul in care investeste.

Un business angel beneficiaza de scutiri de la :
– impozitul pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii actiunilor
– impozitul pentru castigul stabilit din vanzarea actiunilor daca exitulare loc dupa cel putin 3 ani de la investitie

Astfel de investitii se pot face doar direct, ca persoana fizica, si nu prin intermediul unor companii de tip holding. Este inca neclar mecanismul prin care se vor putea obtine aceste facilitati si cum va fi administrata de minister acordarea facilitatilor fiscale, tinand cont de legislatia privind ajutoarele de stat.

IT-ul, industriile creative si turismul vor atrage cele mai multe investitii
Forma legii propuse de Guvern a fost imbunatatita cu reprezentanti din organizatii precum ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania) sau RBL (Romanian Business Leaders).,

Ca domenii au fost excluse sectoare precum cel financiar sau imobiliar pentru a se evita specula. Domeniile care se potrivesc acestei legi sunt sectoare precum IT-ul, industriile creative, turismul, serviciile medicale, dar, daca legea ar fi mers in aceasta forma s-ar fi considerat ajutor de stat. Si astfel au fost acceptate toate domeniile, dar in acestea vor fi probabil cele mai multe investitii,

Legea e foarte utila in primul rand ca mesaj pentru acest tip de investitii. Vorbim despre business angels, oameni de afaceri cu experienta care isi risca 100% banii investiti alaturi de antreprenori. Dar ei contribuie si cu expertiza, strategie, suport pentru managerii si antreprenorii mai tineri si mai putin experimentati din companiile respective. Legea este perfectibila, atat la nivelul tipurilor de investitie (ar trebui adaugate si investitiile prin marire de capital), cat si la nivelul facilitatilor,

E important ca atunci cand investesti ca business angel, sa stii ca o suma mica de bani poate face o diferenta mare, acesta este un principiu vechi de multiplicare a investitiilor, care este cu atat mai vizibil la afaceri aflate la start-up sau la inceput de drum. Ca sume investite, probabil ele vor fi oarecum limitate de plafoanele minime si maxime din lege, dar in principiu, ele vor sta de cele mai multe ori intre minimul de 3.000 si pana la 15-20.000 de euro. Vor fi, cu siguranta, si investitii care pot merge catre 150-200.000 de euro. Legea este utila pentru ca defineste ce este un business angel si investitiile de acest tip.

Ceva ce lipseste actualei legi este modul in care cineva poate dobandi un statut de business angel. Prin comparatie, in tari cu traditie pentru a deveni un business angel trebuie sa te inscrii mai intai intr-o asociatie sa urmezi niste cursuri, si nu in ultimul rand sa ai un capital de cel putin 250.000 de euro sau dolari. Nu este suficient sa pui 3.000 de euro intr-o firma si sa fii business angel. Un alt lucru care  este important si lipseste, este posibilitatea de deductibilitate in cazul in care afacerea da faliment, deductibilitatea ar trebui sa fie acordata pana in limita sumei investite, si, desigur, daca nu ai alte obligatii fata de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 3 =