Business cu mister, indicii și suspans

De la calcule matematice la scenarii de jocuri. Misterul unei camere din care să evadezi l-a atras pe Florin Cioacă, iar ideea de joc s-a transformat în afacere. Tânărul de 34 de ani lucra în sistemul bancar și, după o experiență de un deceniu în domeniu, a simțit că este pregătit să își deschidă propria afacere. Nu a pornit singur la drum, ci cu alți trei tineri, pe care i-a cunoscut la o școală de vară, unde era lector. Ceilalți parteneri cu care, în 2014, a deschis un escape room aveau doar 22 de ani.

Florin spune că ei aduceau elemente de jovialitate și distracție, pe care el le pierduse în cei 10 ani de lucrat în bănci. Mai mult, prin ei reușea să înțeleagă clientul pe care-l urmărea în acest business. Dintre ei, doar Mihai Toma a rămas alături de Florin, iar mai târziu li s-a alăturat și o prezență feminină, Alexandra Istrate.

Începutul a fost într-o ceainărie, unde au amenajat o cameră tematică. La scurt timp au căutat un spațiu mai mare, iar investiția inițială, de aproape 20.000 de euro, a fost făcută din economiile lui Florin.

Banii i-au recuperat în 6 luni, iar după doi ani au ajuns la o cifră de afaceri de 100.000 de euro. Acum dezvoltă în permanență scenariile și se inspiră din sfaturile jucătorilor. Amenajarea unei camere poate dura câteva luni, pentru că este nevoie să introducă tehnologia potrivită, dar și compartimente ascunse în mobilier.

Planurile nu s-au oprit în țara noastră. Acum, cei trei au francize în Statele Unite, Pakistan și Italia și continuă să se dezvolte. Un escape room, spune Florin, nu înseamnă doar distracție. Într-o perioadă limitată de timp, căutând indicii ascunse, trebuie să scapi din cameră prin inteligență, ingeniozitate și imaginație. Aici vin și grupuri din companii, iar provocările scot la iveală trăsăturile jucătorilor.

Florin spune că frica de eșec este inevitabilă, dar când și-a deschis afacerea a venit cu un antrenament din sistemul bancar, care se numește “pierdere maximă”. Tânărul crede că atunci când îți asumi acest lucru la începutul unui business, poți să fii suficient de relaxat că dacă nu merge, o iei de la capăt și poți reuși.

Deși a evadat din sistemul bancar, Florin mărturisește că acum, ca antreprenor, a devenit prizonierul timpului. Condiția pentru a începe o afacere, crede el, este să fii dispus să muncești 16 ore pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =