Ca in vremurile comuniste, se intorc informatorii, cu binecuvantarea UE

Untitled

La Bruxelles, ECOFIN a decis că informatorii sunt utili în lupta împotriva evaziunii fiscale. Prin urmare Comisia Europeană îndeamnă autoritățile fiscale naționale să utilizeze informatori în lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale. Miniștrii de Finanțe din UE au discutat marți, la Bruxelles, în cadrul Consiliului ECOFIN, despre măsuri suplimentare de consolidare a transparenței și a luptei împotriva fraudei și evaziunii fiscale.

Incluse în comunicarea Comisiei Europene din 5 iulie, principalele acțiuni cuprinse în dezbaterea ECOFIN au fost:

-punerea la dispoziția autorităților fiscale a informațiilor referitoare la beneficiarul efectiv aflat în spatele fiecărei societăți și trust
-extinderea informațiilor puse la dispoziția autorităților
-creșterea transparenței transfrontaliere privind beneficiarii efectivi
-o mai bună supraveghere a activităților consultanților fiscali
-promovarea bunei guvernanțe fiscale la nivel mondial
-imbunătățirea protecției informatorilor

Opinia ministrului român de Finanțe, Anca Dragu, prezent la reuniunea de la Bruxelles, a fost prezentată de un comunicat al instituției.

“Consider că este important și că trebuie intensificat schimbul de informații atât la nivelul UE pentru o mai mare eficiență în abordarea problemelor legate de conformarea fiscală, cât și la nivel interinstituțional, în special cu unitățile de informații financiare ce dețin date cheie privind tranzacțiile entităților străine, precum agențiile de prevenire și combatere a spălării banilor”, a declarat Ministrul Finanțelor Anca Dragu, prezentă la discuțiile ECOFIN.

Anca Dragu solicită reducerea sarcinilor administrative la accesarea fondurilor europene. Tot în cadrul ECOFIN s-a discutat și despre al treilea pilon al Planului de Investiții pentru Europa. În cadrul intervenției sale de la ECOFIN, Ministrul Anca Dragu a subliniat importanța Parteneriatul Public-Privat și dorința de a face pași înainte în promovarea acestui instrument ce creează oportunități de dezvoltare atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat.

“Un alt aspect ce merită întreaga noastră atenție ar trebui să fie reducerea sarcinilor administrative în accesarea fondurilor europene, având în vedere că acestea reprezintă pentru multe state membre un motor de creștere”, a subliniat Anca Dragu.

Totodată, Miniștrii Finanțelor din UE au agreat deciziile Consiliului cu privire la neîndeplinirea obligațiilor de corectare a deficitului excesiv de către Spania și Portugalia. Pe agenda evenimentului s-au mai regăsit teme legate de propunerea de Directivă pentru prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, Programul Președinției Slovace, rapoartele de convergență ale Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8