Scutirea de impozit pe salarii și TVA redus a intrat în vigoare de la 1 august
TVA redus de 9% în agricultură și scutirea de impozitul de 16% pe veniturile angajaților din cercetare vor intra în vigoare de la 1 august. Cele două facilități au fost aprobate prin OUG 32/2016 dar au nevoie de ordine de miniștri pentru a putea fi aplicate. Deocamdată, Ministerul de Finanțe a postat un proiect de ordin referitor la bunurile și serviciile din agricultură pentru care se va aplica TVA de 9%.
Cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, se va aplica pentru livrarea de îngrășăminte si de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.
Cercetătorii vor fi scutiți de impozit la fel ca programatorii IT. Mai precis, vor fi introduși în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obțin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.
Conditiile de aplicare a facilității trebuie să fie detaliate printr-un ordin comun al miniștrilor economiei, finanțelor, muncii, care nu a fost, încă,publicat nici sub formă de proiect. Ordinul ar trebui să arate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească salariații pentru a primi facilitatea. Scutirea va fi acordată începând cu veniturile lunii august.
Dar cum este aplicată TVA de 9% în agricultură, de la 1 august. Cota de TVA redusă de 9% se va aplica, de la 1 august, pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii în sectorul agricol. Ministerul de Finanțe a elaborat un ordin în care identifică exact bunurile și serviciile care vor intra sub incidența noii măsuri.
Astfel, în cazul îngrășămintelor și pesticidelor utilizate în agricultură, precum și a semințelor și altor produse agricole destinate însămânțării sau plantării sunt utilizate codurile din Nomenclatura combinată.
Iar în cazul prestărilor de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol este întocmită o listă fundamentată pe următoarele aspecte:
-structura duală a exploatațiilor agricole, cu un număr foarte mare de exploatații mici, care dețin/administrează suprafețe de teren agricol de până la 5 ha și/sau effective reduse de animale;
– dotarea tehnică precară cu mașini, utilaje și echipamente, care pune fermierii în imposibilitatea respectării tehnologiilor cadru, prin neexecutarea la timp și în condiții optime a lucrărilor specifice din sectorul vegetal sau zootehnie, cu implicații negative asupra cantității și calității producției agricole;
-lipsa resurselor financiare necesare fermierilor în vederea achiziționării mașinilor, utilajelor și echipamentelor necesare;
-creșterea interesului fermierilor pentru a contracta aceste categorii de prestări de servicii cu entități care dețin tehnica agricolă necesară, în condiții financiare reciproc avantajoase, având în vedere reducerea cotei de TVA .
Proiectul de ordin se află în dezbatere pe pagina Ministerului de Finanțe.