Ca raspuns la FMI, natiunile BRICS plănuiesc înfiinţarea unei noi bănci

 

_76286877_tv023169010

Natiunile BRICS plănuiesc înfiinţarea unei noi bănci
Liderii celor cinci țări BRICS au semnat un acord pentru a crea un nouă bancă, cu o investiţie de 100 de miliarde de dolari și un fond de rezervă pentru situaţii de urgență. Grupul BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Capitalul bancii va fi împărțit în mod egal între cele cinci țări participante. Banca va avea un sediu în Shanghai, China, iar primul președinte al bancii va provenii din India.

Cele mai mari economii emergente ale lumii – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, aşa-numitele ţări BRICS – zguduie din temelii ordinea financiară globală stabilită de puterile occidentale prin lansarea a două noi instituţii alternative la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru finanţarea economiilor emergente. Ceauşescu intenţiona să creeze o bancă mondială cu sediul la Bucureşti, în Casa Poporului, pentru a finanţa ieftin economiile emergente, în special pe cele din Africa şi din Orientul Mijlociu.
Ceauşescu lansa această idee în 1989 după ce România şi-a plătit toate datoriile către FMI şi a interzis prin lege îndatorarea externă a ţării. Planurile BRICS sunt mult mai ambiţioase. Cele cinci economii însumează aproape jumătate din populaţia lumii şi o cincime din avuţia planetei.

Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunțat crearea noii banci, marţi, la un summit BRICS în Fortaleza, Brazilia. Iniţial, banca va începe cu un capital de 50 miliarde de dolari. Iar, Fondul de rezervă pentru situaţii de urgență – care a fost anunțat ca un “aranjament de rezervă pentru situaţii neprevăzute” – va avea, de asemenea, 100 de miliarde de dolari, și va contribui ca, naţiunile în curs de dezvoltare să evite “presiunile de lichiditate pe termen scurt, să promoveze în continuare cooperarea BRICS, să consolideze rețeaua globală de siguranță financiară și să completeze aranfamentele internaționale existente “.

Crearea băncii BRICS va însemna, mai mult ca sigur, concurență atât pentru Banca Mondială, cât și pentru alte fonduri regionale similare.

Națiunile BRICS au criticat Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional pentru că nu au dat naţiunilor în curs de dezvoltare suficiente drepturi de vot.
Unul dintre obiectivele care argumentează crearea noii bănci ar fi, de a crește suma de bani pentru împrumutul țărilor în curs de dezvoltare şi pentru a ajuta cu proiecte de infrastructură.
http://www.bbc.com/news/business-28317555

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1