Cade de două ori mai multă zăpadă în Alaska

Pentru că temperatura pe Pământ este în continuă creștere, în Alaska ninge mai mult. Ceea ce sună complet absurd este explicat pe scurt de către cercetători: pentru volumul de zăpadă din acest stat federal american responsabile sunt în primul rând precipitațiile și curenții calzi de aer.

Datorită încălzirii globale, căderile de zăpadă din statul federal american Alaska s-au dublat de la mijlocul secolului 18 și până în prezent, se arată într-un studiu recent. Cercetările efectuate asupra a doi ghețari din Parcul Național Denali au rezultat faptul că, cantitatea de zăpadă din centrul statului Alaska a crescut pe perioada iernii cu 117%, se arată în studiul prezentat în ediția de marți a revistei de specialitate “Scientific Reports”. În vară creșterea s-a situat la aproape 50%.

Toată lumea a fost șocată când a văzut pentru prima dată rezultatul studiului, spune coautorul Erich Osterberg, geolog de la Dartmouth College din statul federal american new Hampshire. Cercetările au arătat în mod clar că rata căderilor de zăpadă din Alaska este mult peste cea din perioada revoluției industriale, explică Dominic Winski, coleg cu Osterberg.

Modelele științifice au prevăzut anterior că precipitațiile sub formă de ploi sau zăpadă vor crește cu până la două procente pentru fiecare grad cu care se încălzește planeta, pentru că aerului mai cald i se asociază o cantitate mai mare de precipitații. Doar acest aspect nu explică creșterea semnificativă a volumului de zăpadă în Alaska. Ei bănuiesc că încălzirea oceanelor va deplasa punctul de întâlnire a curenților din jurul Mării Bering, deplasând mai mult aer cald și umed în direcția Alaskăi.

Comunitatea internațională a încheiat în 2015 un acord la Paris prin care convine limitarea încălzirii globale la circa 1,5 grade comparativ cu epoca preindustrială. Președintele american Donald Trump a anunțat în luna iunie că țara sa se va retrage din cadrul acordului.

https://www.n-tv.de/wissen/Schneefall-in-Alaska-mehr-als-verdoppelt-article20193769.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7