Cadere record la euro fata de dolar, prima oara dupa noua ani

Fotolia_5349132_XS

Cadere record la euro fata de dolar, prima oara dupa noua ani

Euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape nouă ani faţă de dolar, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va începe în curând achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, relatează Bloomberg. Euro s-a depreciat cu 0,5%, la 1,1945 de dolari, la 6:58 în Londra, după ce a coborât la 1,1864 dolari pe unitate, marcând cel mai jos nivel din martie 2006 până în prezent.

“Motivele pentru a vinde euro au fost destul de clare în acest sfârşit de săptămână: Draghi este cu un pas mai aproape de adoptarea măsurilor de relaxare cantitativă, iar situaţia politică din Grecia este din ce în ce mai îngrijorătoare, cu atat mai mult cu cat, cancelarul german Angela Merkel a anunţat sâmbătă că este gata să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuţie măsurile de austerite din această ţară”, a afirmat Sean Callow, analist la Westpac Banking.

Moneda europeană a scăzut cu până la 1,2% luni, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat săptămâna trecută că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor. Tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, operaţiune cunoscută sub numele de relaxare cantitativă, este văzută ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia BCE pentru revigorarea inflaţiei, în condiţiile în care dobânda de politică monetară este de numai 0,05%, iar neîncrederea privind efectul măsurilor deja adoptate de instituţie este în creştere.

Inflaţia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, provocând temeri că aşteptările de preţuri mici ar putea afecta salariile şi investiţiile, respectiv perspectivele de creştere economică. Următoarea şedinţă BCE va avea loc în 22 ianuarie. De asemenea, evoluţia monedei euro a fost influenţată şi de începerea campaniei electorale în Grecia în vederea alegerilor parlamentare care vor avea loc în 25 ianuarie. Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stângă Syriza, cotat cu cele mai mari şanse de a câştiga alegerile, a declarat că, în cazul în care partidul său va prelua conducerea ţării la finalul lunii ianurie, va pune capăt politicii de austeritate.

——————————————————————————————————————–

regular_smile…..Zilele acestea, Grecia nu este doar ţinta presiunii liderilor Europeni, dar şi a parodiilor pe internet.

“Noua inițiativă UE: adoptă un grec pentru doar 500 de euro! Pentru această sumă, el va face tot ce n-ai tu timp să faci: va dormi până la amiază, va citi ziarele, va bea o cafea, discută despre sport și politică, trage un pui de somn dupămasă, merge la bar, la restaurant și la chefuri”.

Pe Twitter mai umblă o vorbă, legată de aceeaşi ţară: “viitoarea monedă a Greciei se va numi Zeuro”.

——————————————————————————————————————-un bonus….

În Grecia Antică, într-un lac se scălda mai multa lume, printre care și un filozof. Vine un vant puternic si duce hainele tuturor departe. Mai raman totusi cateva zdrente.

La intoarcerea in cetate bietii oameni cautau sa-si acopere goliciunea cu ce puteau. Dar fiindca ramasese foarte putin le ajungea doar pentru partile de jos.

Doar filozoful isi acoperise cu o carpa numai fata. Intrebat despre ciudatul lui comportament, acesta raspunde: “Pe mine, lumea ma cunoaste dupa chip!” 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 10 =