Căderea rublei afectează piața auto

54388546

Rubla, în scădere puternică și constantă față de dolarul american și euro, face ca automobilele să devină un bun de lux pe piața din Rusia. Vânzările auto au scăzut din nou în prima jumătate a acestui an. Rusia se găsește în prezent într-o criză economică.

Piața auto din Rusia se zbate după ani de recesiune, vânzările fiind mai reduse cu 14,1% în prima jumătate a anului 2016 în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, anunță Asociația Antreprenorilor Europeni (AEB) la Moscova. În total din ianuarie până în iunie au fost vândute fix 680.000 de automobile.

Declinul este mai puternic decât era de așteptat la începutul anului, spune expertul AEB, Jörg Schreiber. Doar în luna iunie rușii au vândut cu 12,5% mai puține automobile decât în iunie 2015. Datorită unei crize economice profunde, rușii produc din 2013 tot mai puține automobile.

Motivul este pierderea masivă a puterii de cumpărare, cauzată de scăderea valorii rublei față de dolarul american și euro, precum și inflația ridicată. Experții cataloghează între timp automobilele ca bunuri de lux pentru piața rusă. Doar în anul 2015 vânzările totale de automobile au scăzut cu 36% în comparație cu 2014. Este cel mai mare minus de la începutul declinului.

Vânzările nu se vor recupera semnificativ în acest an pe piața rusă, piață care era considerată cândva o mare speranță pentru producătorii auto occidentali. AEB așteaptă pentru 2016 un minus total de zece procente în comparație cu anul 2015, spune Schreiber.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Rubel-Verfall-trifft-Automarkt-article18155421.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 50