Cadoul de PASTI de la ANAF, subtirel si formal

finance-462986-1280

Care mai este situatia cu cel mai criticat formular din ultima vreme? Presedintele ANAF, Dragos Doros, a transmis ca a fost modificat cel mai criticat formular din ultima vreme. Dupa multe sesizari venite pe portalul maisimplu.gov.ro, institutia s-a supus dorintei contribuabililor.

Formularul D088 pentru procedura de inregistrare in scopuri de TVA a fost simplificat si nu prea si urmeaza sa fie lansat in dezbatere cu mediul de afaceri. Noua varianta va reduce sarcina administrativa pentru firme, potrivit sefului ANAF, intrucat elimina unele dintre informatiile pe care le solicita in acest moment. Astfel, nu vor mai fi solicitate cazierul fiscal, apostila pentru diplome, declararea cu precizie a veniturilor asociatilor sau administratorilor.

Putin ridicol si jenant acest ”cadou” de PASTI, in loc de 20 de intrebari, noua varianta va avea 17, adica tot nu se scapa de grosul birocratic al formularului. Informatiile detaliate privind cazierul fiscal, firmele cu datorii sau in insolventa, studiile, veniturile vor fi detaliate doar in cazurile cu risc fiscal, in functie de evaluarea facuta de ANAF cu aplicatia informatica.

Formularul D088 pentru procedura de inregistrare in scopuri de TVA a fost introdus in februarie anul trecut in forma actuala si a creat nemultumiri din cauza volumului mare de informatii solicitate si a relevantei acestora. Formularul se dupune de catre firmele nou infiintate, daca opteaza pentru codul de TVA, de catre cele care au depasit plafonul cifrei de afaceri de 220 mii lei, precum si de catre firmele care isi schimba actionarii/administratorii sau sediul social.

Firmele care raman fara codul de TVA trebuie sa colecteze si sa verse taxa, dar pierd dreptul de deducere a acesteia. Practic, TVA de 20% devine o cheltuiala suplimentara. Din acest motiv, D088 este cea mai reclamata problema de catre cetateni pe site-ul Comisiei de taiat hartii maisimplu.gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =